Зменшення пестицидного навантаження наполовину не є адекватною ціллю для України

0

Один із головних маркерів European Green Deal, що безпосередньо впливає на сільське господарство та виробництво харчових продуктів, — перегляд стратегії «від ферми до виделки».

Про це сказав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України — торговий представник України Тарас Качка, пише agroportal.ua.

Відповідно до його слів, ЄС ставить за нову ціль збільшення виробництва органічної продукції та зниження використання хімічних пестицидів на 50% до 2030 року.

«Це ініціативи, які безпосередньо впливають на торгівлю, адже несуть ризик встановлення різного роду бар’єрів для експорту товарів на ринок ЄС. У даному випадку нам важливо вести діалог щонайменше по двох треках. Перший — перемовини з DG SANTE щодо безпечності харчових продуктів. Завдяки активному лобіюванню українське законодавство у сфері безпечності харчових продуктів практично вийшло на рівень повної відповідності вимогам ЄС. Нам лишилося прийняти останні законопроєкти, які вже підготовлені до другого читання. І доки ЄС ще не сформулював чіткі правила щодо «озеленення» цього сегменту, потрібно домовитися, щоб специфіка України була врахована», — пояснив Качка.

Другим треком є використання агрохімії.

«У рамках Green Deal ЄС декларує зменшення пестицидного навантаження наполовину. На мій погляд, для України така ціль не є адекватною. Середній рівень використання хімічних засобів захисту рослин на українських полях у кілька разів нижчий, ніж у ЄС», — переконаний замміністра.

Він зазначив, що Україна повинна говорити з ЄС про свої конкурентні переваги, рекламувати себе.

«Якщо агросектор уже зараз економніше використовує пестициди та добрива, то потрібно обґрунтувати цей факт і використовувати його як конкурентну перевагу в подальших перемовинах. Нам не потрібно декларувати, що Україна на 50% скоротить внесення хімічних ЗЗР слідом за ЄС. Можливо, після встановлення обмежень ми якраз вийдемо на їхній рівень чи навіть матимемо потенціал до збільшення. При цьому ефективність сільського господарства збережеться, а наш імідж навіть покращиться», — додав Тарас Качка.

На думку чиновника, друга конкурентна перевага в тому, що Україна розігналася з органічним виробництвом.

«Особливо з товарами, які йдуть на виробництво кормів для тварин. Зараз українська органічна кукурудза знаходиться в ланцюгу виробництва органічного м’яса та молока. Про це також не потрібно мовчати, поки ми маємо можливість діалогу», — підсумував він.