Виробництво молока продовжує скорочуватися

0

Під час спалаху пандемії коронавірусу та серйозних загальносвітових торгових обмежень, зумовлених низькою ціною на нафту та загальносвітовою рецесією, в Україні продовжує скорочуватися виробництво молока.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

За даними аналітичного центру АВМ, сукупне виробництво молока в першому кварталі поточного року склало 1,84 млн тонн, що на 2,8% (-53,7 тис. т.) менше, ніж у минулому році. Переважно недоотримання молока спостерігалось у господарствах населення, серед якого падіння виробництва склало  4,2% – до 1,17 млн тонн.

Лідерами по скороченню обсягів виробництва молока стали Київська область ― 16% (-6,9 тис. т.), Черкаська ― 11,9% (-3,7 тис. т.),Миколаївська ― 9,8% (-4,1 тис. т.), Донецька ― 9,3% (-1,8 тис. т.), Чернігівська ― 8,7% (-4 тис. т.), Вінницька ― 7,3% (-8 тис. т.), Волинська ― 6,1% (-3,2 тис. т.) та Житомирська ― 4% (-3,7 тис. т.). Проте на Хмельниччині виробництво зросло на 2,2%  ―  до 83,6 тис. тонн.

Водночас промислові господарства демонструють більшу стабільність: падінняву розрізі кварталу склало 0,3% (-2,2 тис. т.) із загальною кількістю виробленої сировини на рівні 675,4 тис. тонн. Найбільше скорочення відбувалось у східних областях, зокрема на Луганщині ― 19% (-1,2 тис. т.), Донеччині ― 15,5% (-2,6 тис. т.) та Запорожжі ― 11,1% (-1 тис. т.).

При цьому у восьми регіонах відмічалося нарощування виробництва промислового молока. Серед лідерів: Тернопільська (+13%), Волинська (+7,1%), Черкаська (+6,2%), Львівська (+3,1%) та Київська (3,1%) області.