В Україні скоротилося виробництво молочної продукції

0

У 2019 році виробництво молокопродукції в Україні зменшилося на 2,3% — до 1,98 млн тонн. Українські споживачі недоотримали 45,6 тонн вітчизняних молочних продуктів.

Про це розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, повіломляє agroportal.ua.

«Найбільш суттєвим скорочення виявилося в грудні — на 4,8%, або 7,2 тис тонн — до 143,5 тис тонн у цілому», — зазначив пан Володимир.  

Протягом 2019 року виробництво питного молока різних видів жирності склало 969 тис тонн, що на 2,9% менше, ніж у 2018 році. Традиційно цьому виду продукції належить найбільша частка у загальній структурі виробництва — 49%. Із нього — молока з жирністю до 1% виготовлено 430,2 тис тонн, молока вище 1% жирності — 477,6 тис тонн, молока та вершків вище 21% жирності — 38,8 тис тонн, молока та вершків дитячого харчування — 22,5 тис тонн. Так, протягом звітного періоду скорочувалося виробництво усіх видів питного молока, крім дитячого харчування.

«У той же час виробництво кисломолочних продуктів, що посідає друге місце в загальній структурі й дорівнює 21%, зросло на 2,5% — до 415,3 тис тонн», — додали в Асоціації виробників молока.

Виробництво сирів, частка яких у структурі виробництва молочної продукції становить 9,8%, скоротилося на 5% — до 193,9 тис тонн.

«Відбувалося це за рахунок зменшення майже на 12% виробництва твердих неплавлених сирів, яких виробили всього 84,7 тис тонн за рік. Падіння в деякій мірі компенсувалося нарощуванням виробництва інших видів, зокрема кисломолочних — на 0,5% — до 73,1 тис тонн, плавлених — на 1,5% — до 29 тис тонн і сирів для дитячого харчування — на 3%  — до 7,1 тис тонн, проте таке зростання виявилось досить мізерним, щоб утримати загальні позиції», — пояснив аналітик.

Четверту сходинку в загальній структурі виробництва займає морозиво — 7,9%. Його в 2019 виготовили 156,9 тис тонн. Це на 5,1% більше, ніж у попередньому році. Виробництво протягом 2019 року демонструвало стабільне нарощування, а в грудні зросло на понад 71%, порівнюючи з попереднім роком.

«Замикає топ-5 виробництво вершкового масла з масовою часткою в структурі — 4,5%. Для цього продукту минулий рік був не райдужним. Ціни на нього на світових ринках майже весь рік демонстрували стійкий падаючий характер, що в поєднанні з високою зовнішньою конкуренцією та міцною гривнею серйозно збило попит. Як наслідок, рік закінчився 15%-м падінням виробництва з річним обсягом 89,3 тис тонн», — прокоментував аналітик.

На 10,6% — до 33,7 тис тонн — скоротилося виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ).

«Причини його скорочення були дещо іншими. Так, незважаючи на високі світові ціни, зниження відбувалося більше під впливом внутрішніх факторів, якими виявилися дефіцит сирого молока та, як наслідок, переорієнтування виробництва в більшій мірі на сухе незбиране молоко, а також через невигідні умови експорту, — розповів Андрієць. — Серед експортоорієнтованих молочних продуктів нарощування відбувалося лише в групі сухого незбираного молока (СНМ), виробництво якого протягом року демонструвало рекордні темпи зростання серед усіх груп молочних продуктів — майже 38% і на кінець року досягло 17,8 тис тонн».

Виробництво згущеного молока за рік скоротилося на 2% — до 34,1 тис тонн.

У цілому виробництво молочної продукції групи сухого та згущеного молока за рік додало 0,2% і складає 85,5 тис тонн. Відповідно до слів експерта, через дефіцит сировини виробники змушені розставляти акценти у виробництві найвигіднішої продукції за рахунок скорочення виробництва деяких інших видів продуктів.

Попри високі ціни на козеїн на світових ринках, його виробництво за рік зменшилося на 27,5% — до 5,3 тис тонн.

Виробництво сироватки в минулому році скоротилося майже на 14% — до 59,9 тис тонн.

«Драйвером скорочення стало зниження виробництва сирів та казеїну, побічним продуктом виробництва яких і є сироватка. Водночас несприятливими були й зовнішні фактори, зокрема світові ціни на неї, які впали під впливом різкого падіння попиту, особливо з боку Китаю. Водночас в останні місяці відмічається поступове відновлення попиту та світових цін на неї», — підкреслив Володимир Андрієць.