В Україні починають працювати продовольчі ринки

0

Від сьогодні в Україні дозволено працювати 872 продовольчим ринкам. 29 квітня на засіданні Уряду було прийняте рішення, яким буде врегульоване питання роботи ринків в Україні в умовах карантину. 

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Прийнята постанова буде завтра (ред. – сьогодні) опублікована в Урядовому кур’єрі, що означатиме фактичний рестарт роботи продовольчих ринків. При дотриманні санітарним норм, які були запропоновані головним санітарним лікарем МОЗ, в Україні відкриється 872 ринки”, – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Контроль за дотримання продовольчими ринками протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби. Територіальні органи відомства мають забезпечити постійну присутність на кожному ринку не менше 2-х своїх інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки.

Заборона роботи ринків була тимчасовим вимушеним кроком у відповідь на масові порушення і з метою не допустити погіршення епідеміологічної ситуації в країні, наголосив Ігор Петрашко.

“Звертаюся до керівників ринків, підприємців і фермерів, які продають на цих ринках, з великим проханням дотримуватися норм, які встановлені головним санітарним лікарем. Ці норми не є унікальними, вони подібні до тих, які встановлені для магазинів”, – сказав він.

До ринків встановлені такі вимоги:

  • бути зареєстрованим, як оператор ринку харчових продуктів;
  • температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
  • перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч виготовленій самостійно або респіраторі);
  • на кожному вході – диспенсер з антисептиком;
  • кількість покупців – не більше 1 на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • відстань між продавцями – не менше ніж 3 метри;
  • робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;
  • дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня ринку;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись.

У разі допущення порушень вимог будуть накладатися штрафи.