Протягом двох місяців осені 2019 року прибутковість виробництва молока зросла на 28%.
Про це на своїй сторінці у Facebook. пише економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
Він повідомляє, що зростання УМІ відбувалося через зниження вартості кормів, хоча й ціни на молоко продовжували зростати.
Також пан Андрій повідомив такі показники:
- УМІ в жовтні 2019 року в півтора рази перевищував минулорічний;
- УМІ в вересні 2019 був на 28,8% вищим, ніж в середньому за останні 8 років для цього місяця;
- Накопичувально за перші десять місяців поточного року УМІ був вищим за минулорічний на 25,4%;
- УМІ був вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 16,9% і був найкращим за всю історію спостережень.
“Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в порівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше”,- пояснює експерт.