Українці потроху збільшують обсяги споживання риби

0

Про світові, а також вітчизняні тенденції споживання риби населенням йшлося на прес-конференції «Трансфер знань в індустрії морепродуктів: огляд рибного ринку України, дика риба Аляски й світові тренди». Основною темою конференції було «Дика риба Аляски – доступний продукт для здорового раціону українців». За деякими даними, населення України в 2017 р. споживало від 9 до 14 кг риби за рік. Утім, продовольча і сільськогосподарська організації ООН (ФАО) рекомендують норму споживання риби для 1 людини 20 кг/рік. Нині, як зазначають експерти, українці поступово збільшують частку риби в своєму щоденному раціоні.

Загалом за рівнем споживання населенням риби Україна перебуває відчутно позаду Японії, де цей показник сягає 65 кг, країн Північної Америки (24 кг), країн ЄС (21 кг). Наразі в Україну імпортують 320 тис. т риби, а загальний обсяг вітчизняного рибного ринку становить близько 500 тис. т. Топ-3 експортерів риби в Україну: Норвегія, Ісландія та США. При цьому асортимент морепродуктів – це переважно недорогі види риби: минтай, хек, оселедець. Утім, експерти ринку морепродуктів зазначають, що поступово «оживає» й преміум-сегмент: ікра лососевих, чорна тріска, дикий лосось тощо.

Власкор