Станом на 24 грудня 2019 року Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по 12 групам товарів. До них належить мед, цукор, крупи й борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, пшениця, кукурудза, м’ясо птиці, вершкове масло, оброблена продукція із зернових та крохмаль.
Про це пише agroportal.ua з з посиланням на «Український клуб аграрного бізнесу».
«Порівняно з аналогічним періодом минулого року ситуація особливо не змінилася — на початок грудня 2018 року Україною було закрито 11 квот на безмитний експорт з України до ЄС. Змінилися поставки солоду та пшеничної клейковини — на кінець грудня 2019 року використано 83%, у той час як за аналогічний період 2018 року квоту було використано в повному обсязі. Відчутно збільшилися поставки цукру — на кінець грудня 2019 року Україна повністю використала квоту на цукор, а в 2018 році за аналогічний період лише на 56%», — йдеться у повідомленні УКАБу.
Зазначають, що з жовтня 2017 року почали діяти додаткові квоти на 8 груп товарів (терміном на 3 роки): мед, крупи та борошно, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, овес пшениця, ячмінь та кукурудза. Станом на кінець грудня 2019 року з додаткових квот закрили 4: мед, оброблені томати, пшениця й кукурудза. У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року ситуація не змінилася.
Також в УКАБ уточнили, що за даними щомісячного звіту Моніторингу агропродовольчої торгівлі в ЄС:динаміка до жовтня 2019 року (Monitoring EU Agri-Food Trade: Development until October 2019) Україна є третім найбільшим постачальником агропродовольчої продукції до ЄС, поступаючись США та Бразилії й випереджаючи Китай і Аргентину.