Через складні погодні умови в Україні існують ризики втрат нового врожаю

0

У перші дні липня в деяких регіонах України сформувалися досить складні погодні умови, що вплинули як на хід збиральної кампанії, так і на стан посівів ранніх зернових культур.

Про це з посиланням на дані Українського гідрометеоцентру пише АПК-Інформ.

Зазначається, що рясні опади пройшли в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській і Донецькій областях. В окремих районах за добу випало від 32 до 76 мм опадів, що супроводжувалися шквальними вітрами. Як результат, на деяких полях фіксуються локальні підтоплення та вилягання ранніх зернових культур, що суттєво ускладнює збирання та може призвести до збільшення втрат зерна.

За оцінками інформагенства “АПК-Інформ”, у зазначених регіонах під урожай 2021 року зосереджено 3,2 млн га посівів пшениці і 1,4 млн га посівів ячменю, що становить відповідно 46% і 57% від загальної посівної площі даних культур в Україні. При цьому, згідно з прогнозами метеорологів, найближчими днями зберігається висока ймовірність складних метеоумов зі значними опадами, що тільки збільшить ризики втрат ранніх зернових культур.

Водночас зазначається, що на старті збиральної кампанії врожайність ячменю знаходиться на високому рівні, тож це може компенсувати можливі втрати врожаю. Зокрема, в Одеській області, відповідно до оперативних даних, станом на 1 липня 2021 року середня врожайність ячменю склала 42,2 ц/га проти 13,5 ц/га на відповідну дату 2020.