Станом на березень за середніми цінами в Україні вартість пасхального кошику у 2020 році складе близько 620 грн.
Про це повідомив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”,академік НААН Юрій Лупенко, пише agroportal.ua.
“Цього року традиційні яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 88 грн дорожче. Тобто на 16,5% більше, ніж у минулому році, коли мінімальний набір продуктів коштував 532 грн”, – зазначив Лупенко.
Відповідно до його слів, вартість домашньої випічки складе близько 96 грн/кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових і обробки випічки.
“Зростання вартості продуктів обумовлено декількома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна й цукру, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, а також ситуативний сплеск цін на продукти на хвилі паніки через введення карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID – 19”, – пояснив науковець.
Він повідомив, що найдорожчими складовими цьогорічного святкового кошика традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса – 190-250 грн/кг, буженина – 195-230 грн/кг. У порівнянні з 2019 роком вартість буженини збільшилася в середньому майже на 12,2%, а домашньої ковбаси – на 13,5%. За кілограм сала доведеться віддати 80-125 грн/кг.
Серед молочних продуктів найбільше коштує сир – 138-190 грн/кг – і вершкове масло – 160-210 грн/кг. Ватрість м’якого сиру становить 70-115 грн/кг.
Найдешевшими складовими будуть яйця – 19-25 грн за десяток залежно від категорії – і хрін (250 г), ціна на який залишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
“При наповненні пасхального кошику іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість зросте до 801 грн. Це на 90 грн (12,7%) більше вартості кошику такого ж складу у 2019 році”, – відмітив Юрій Лупенко.
Він уточнив, що таке зростання спричинене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук, і збільшенням ціни на плодові вина.
У порівнянні з 2019 роком ціна яблук виросла на 75% і складає 12-20 грн/кг. Середня ціна на овочі залишилася на рівні минулого року: томати тепличні – 47-55 грн/кг, огірки – 56-63 грн/кг.
За пляшку церковного вина “Кагор” у середньому доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).
“В умовах невисокої купівельної спроможності населення, яка перебуває під додатковим негативним впливом від впровадження в державі карантинних заходів, пов’язаних з коронавірусом COVID-19, українці вимушені будуть економити на дорогій частині пасхального кошику. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, сиру. Заощадження можуть проявитися у використанні дешевшої продукції або в зменшенні кількості продукту в кошику”, – підсумував експерт.