У 2019 році експорт свіжих яблук збільшився на 26,5% у порівнянні з 2018 роком.
Про це пише agroportal.ua з посиланням на «Український клуб аграрного бізнесу».
Протягом минулого року українські виробники наростили поставки вітчизняних яблук за кордон майже в 11 разів.
Основними покупцями в указаному періоді стали Білорусь, Ірак, Туреччина, Австрія та Молдова.
«Поряд із цим, імпорт свіжих яблук у минулому році зріс у 10 разів, порівняно з попереднім 2018 роком. Збереження сприятливої цінової кон’юнктури на внутрішньому ринку яблук України навіть по завершенню збирання врожаю фруктів стимулювало нарощенню поставок більш конкурентної за ціною продукції з Польщі, яка забезпечила 99% імпорту товару», — повідомляють в УКАБ.
Торгівельне сальдо зовнішньої торгівлі свіжими яблуками в минулому році було позитивним і становило $10,5 млн. Це означає, що за останні п’ять років Україна з нетто-імпортера стала нетто-експортером – експорт став більшим за імпорт.
«Нарощення експортного потенціалу вітчизняних свіжих яблук відбулось за рахунок збільшення професійними господарствами потужностей для їх зберігання, зокрема сучасних фруктосховищ з регульованим газовим середовищем, — пояснила експертка УКАБ Валентина Кропивко. — Ці сховища забезпечують збереження якісних показників фруктів «преміум-сегменту» протягом року. Враховуючи вищенаведене, експортоорієнтованість промислового сегменту вирощування свіжих яблук за останні 5 років зросла з 1% до 17%, і це попри скорочення валового збору фруктів сільгосппідприємствами до 311 тис тонн у минулому році».
У 2019 році виробництво яблук в Україні скоротилось на 309 тис тонн (21%) проти рекордного 2018 і становило 1 153,4 тис тонн. Зменшення валового виробництва відбулось за рахунок падіння урожайності на 27,3 ц/га (17%) через несприятливі погодні умови навесні минулого року.