Так кукурудзяний силос не нагріватиметься

0
Райнгард Реш, досліджує тему консервації та оцінювання кормів, 
Інститут досліджень сільгосптварин Центру Раумберґ-Ґумпенштайн (Австрія)

Завершилися посівні роботи, і поля з кукурудзою починають потроху достигати, далі розпочнуться збирання врожаю та кормозаготівля. Давайте розглянемо деякі поради, як правильно заготовляти кукурудзу, щоб тварини на вашій фермі були забезпечені найкращим кукурудзяним силосом. 

Позитивний практичний досвід фермерів свідчить: успіху в консервуванні кукурудзяного силосу можна досягти завдяки збиранню культури з оптимальним вмістом сухої речовини (СР), належним подрібненням або розплющенням зерна кукурудзи, наповненням силосної ями без перерв у роботі, найліпшим ущільненням, ретельним герметичним укриванням плівкою, тривалістю бродіння щонайменше шість тижнів та постійним підгортанням корму на кормовому столі. Звучить просто, але ключ до успіху схований у деталях.

Ступінь дозрівання зерна кукурудзи

Вміст СР у кукурудзяному силосі має становити 300–360 (380) г/кг свіжої маси. Стадія середньої до кінцевої воскової стиглості зерна кукурудзи була б оптимальною для скошування (СР зерна 550–600 г/кг СМ). За вмісту СР нижче 300 г/кг утворюється бродильний газ, який підвищує втрати під час силосування, а вище 380 г СР/кг СМ ускладнює ущільнення маси, через що дріжджі та гриби мають кращу нагоду розмножуватися і значно зростає небезпека повторного нагрівання силосу після відкриття силосної ями/траншеї.

Зі збільшенням вмісту СР часточки корму мають бути більше подрібнені, щоб забезпечити хорошу щільність для зберігання маси без утворення в ній маленьких пор – менше 280 г СР/кг СМ – до 10 мм, а більше 380 г СР/кг СМ – не менше 5 мм довжина нарізки. У шредледжі стовбури кукурудзи подрібнюють до 16–26 мм, а зерна дрібно перемелюють. Через неналежну якість ущільнювання вміст СР за такої системи має становити менше 350 г/кг СМ! Якомога краще подрібнення зерна є важливим для якості корму, тому слід контролювати налаштування корнкрекера або плиту для розмелювання зерна. Інакше цінна енергія корму втрачатиметься через випорожнення цілих зерен кукурудзи з калом, оскільки вони не перетравлюватимуться у кишківнику тварин. Кукурудзяний силос має містити більше ніж 300 г крохмалю та понад 70 г сирого протеїну/кг СР. Вміст лігніну (КДЛ) не має перевищувати 30 г/кг СР (рис.)

Ущільнення вкрай важливе

Кукурудзу силосувати легко, але у разі потрапляння в масу повітря, вона швидко псується. Тому траншею слід наповнювати якомога швидше за один раз і бажано без перерв упродовж дня. Наразі потужні комбайни для збирання кукурудзи забезпечують високу збиральну потужність. Та на кургані або траншеї слабка інтенсивність ущільнювання, разом із часто невеликою довжиною траншеї, погіршує процес силосування. Тому висота вивантажування шарів маси має бути не вище 15 см, а вага транспорту для ущільнення має становити щонайменше третину тоннажу збіжжя, яке завозять з поля за годину. Високий тиск у шинах поліпшує ущільнення. Для розподілення скошеного матеріалу в силосних траншеях добре себе зарекомендували широкі фронтальні щити. Система тунельного силосування, яка дає змогу закладати масу на різну довжину («silospeed»), допомагає аграріям впоратися з високою врожайністю та забезпечує найліпше ущільнення силосованої маси.

Так кукурудзяний силос не нагріватиметься

Велику увагу приділяйте хорошому трамбуванню за допомогою важкої техніки і тонким шарам

Запам’ятайте – перерви під час заповнення траншей призводять до розмноження дріжджів у масі, а відтак – до повторного її нагрівання. Дріжджі також впливають на спиртове бродіння, яке не має перевищувати показника в 10 г етанолу/кг СР.

Так кукурудзяний силос не нагріватиметься

Звертайте увагу на те, що під час збирання врожаю за змогою всі зерна були подрібнені (розплющені)! Фото: Ауінґер

Допоміжні речовини для силосування кукурудзи?

Застосування ефективних молочнокислих бактерій або хімічних речовин може поліпшити процес силосування кукурудзи. При цьому важливим є оптимальне дозування і розподілення продукту дозувальним автоматом. Гетероферментативні молочнокислі бактерії (напр., lactobacillus buchneri) разом із молочною кислотою виробляють ще стабілізувальну оцтову кислоту. Стабільність силосу можна поліпшити, якщо тривалість бродіння становитиме 8 – до 10 тижнів. Органічні кислоти, як-от: пропіонова, мурашина, бензойна і сорбінова, можуть проявити свою ефективність у складних ситуаціях: шкода від посухи, граду, пухирчастої головні, заморозків, пліснявіння качанів, недостатнє трамбування або виймання корму. Водночас кислоти можуть зробити масу більш гігієнічною й стабільною. Увага: не всі кислоти дозволені для використання на органічних господарствах! Через високу вартість кислот їхнє використання, особливо у верхніх шарах, доцільне до глибини 50 см.

Коментарі практиків:

Анатолій Бова, головний зоотехнік СВК «Перемога», Хорольський р-н, Полтавська обл.:

“– Маємо 4 молочно-товарні ферми, загалом поголів’я становить 2800 гол.: 1200 дійного стада. Щороку для власних потреб ми заготовляємо різного виду сінажу від 3,5 до 4 тис. т і 15 тис. т силосу. Під час закладання кормів намагаємося максимально дотримуватися технологічних вимог, та, на жаль, тут багато чого залежить від погодних умов. Приміром, довжину нарізки регулюємо залежно від вологості маси – щоразу вона може бути різною, тому перед закладанням маси постійно перевіряємо вміст уній сухої речовини. Силосну масу трамбуємо трактором (навантажувачем JCB) вагою 16 т.

У цьому році ми розширили спектр кормів на заготівлю: сінаж заготовляли не лише з озимого жита і люцерни, а ще додали сумішки однорічних злакових трав (ячмінь, овес, трохи гороху, віка), а також заготовляли суданку. Торік ми співпрацювали з компанією «Йозера» щодо заготівлі сінажу з люцерни й озимого жита з консервантами Josilac® grass і Josilac® classic, а також силосу з консервантом Josiferm®. Ця співпраця дала хороші результати: висока якість заготовлених кормів, не відбувається повторне нагрівання та немає масляної кислоти у кормі. Тож ми вирішили продовжити співпрацю і цього року. “

Швидке запобігання потраплянню повітря 

Правильна техніка накриття силосу та використання високоякісної плівки запобігають потраплянню туди повітря. Безпосередньо після завершення трамбування відразу накривайте силос. Для силосних ям, траншей або курганів добре зарекомендувало себе застосування товстішої (для стін) плівки в комбінації з тонкою покривною та невикористаною силосною (товстою) плівкою. Альтернативою цьому можуть бути майже герметичні бар’єрні плівки або товсті накриття (мультиплівка, тканинна плівка, фліс для силосу тощо). Ущільнення з боків можна досягти завдяки відповідному навантаженню (обважненню) мішками з галькою або іншими матеріалами. Захистити плівку від пошкодження птахами або тваринами допоможе встановлення захисної решітки. Укладання впоперек запобігає потраплянню повітря всередину після нарізання маси. У разі перерви в наповнюванні траншеї (напр., на ніч) обов’язково тимчасово накривайте масу!

Дотримання тривалості бродіння та зрізання силосу

Відкриття кукурудзяного силосу менше ніж за три тижні бродіння показує, що здебільшого в масі утворилося ще замало стабілізувальної оцтової кислоти. Як наслідок, у силосі зростає ризик гниття через розмноження дріжджів й цвілевих грибів. Рекомендована тривалість бродіння – мінімум шість тижнів. Стабільний кукурудзяний силос зазвичай у верхніх шарах (до 50 см глибина) має температуру менше 20°С та не нагрівається ще десь чотири дні після виймання. Щоб запобігти гниттю, щоденне виймання має становити взимку 100 до 150 см, а влітку – 200 до 250 см, тобто площа зрізу має відповідати розміру стада і його рівню споживання корму.

Коментарі практиків:

Олена Романова, головний зоотехнік ТОВ «Росія», Волновахський р-н, Донецька обл.:

“– Наше господарство утримує 1000 гол. дійного поголів’я плюс молодняк різного віку. Для худоби ми закладаємо сінаж, силос із річною потребою 5 тис. т і 13–14 тис. т відповідно. Торік заготовляли люцерновий сінаж, цьогоріч до люцерни додали злаки (50:50). Із першого укосу отримали дуже хорошу врожайність сінажу – заклали більше 7 тис. т.

Зелену масу на силос заготовляємо комбайнами Jaguar, які обладнані розбризкувачами консервантів. Розбавляємо консервант у воді, і по ходу руху подрібненої маси комбайн його розбризкує. Залежно від вологості силос подрібнюємо до розміру 1–1,5 см, а сінаж – 4–5 см. Потім перевозимо зелену масу до сінажної ями й трамбуємо, після цього накриваємо плівками: спочатку тонкою, а зверху міцною. У середньому заповнюємо одну траншею впродовж чотирьох днів. Зверху плівку притискаємо тюками соломи і старими шинами. Пізніше корми завантажуємо у кормозмішувач, готуємо повнозмішаний раціон для корів за технологічними групами. 

Кукурудзяний силос із консервантом Josilac® ferm від компанії «Йозера» ми заклали вперше рік тому. Утім, його збереженість виявилася на дуже хорошому рівні: верхні шари взагалі не були зіпсовані. Не спостерігаємо і повторного нагрівання маси. Вже 3 роки як для сінажу ми також використовуємо консервант Josilac® classic, тож відтепер у нас не виникає проблем із якістю корму.”

Так кукурудзяний силос не нагріватиметься