Через світову пандемію коронавірусної інфекції та заходи щодо боротьби з розповсюдженням захворювання експорт українського яблука скоротився на 38%.
Про це розповів голова Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) Дмитро Крошка, пише UkraineFood.org.
Пандемія COVID-19 у світі та введення в Україні безпрецедентних карантинних заходів у вигляді закриття кордонів, масштабного обмеження автомобільного, повітряного та залізничного сполучення призвело до скорочення обсягів експорту та імпорту, зазначив пан Дмитро.
Також через скорочення обсягів поставок значно зросли ставки на морські перевезення (мінімум на 40%, а іноді й удвічі). Багато країн, у яких національна валюта девальвувала, зменшили імпортні закупівлі сільгосппродукції.
«Найскладніша ситуація склалася під час експорту товарів з коротким терміном зберігання, зокрема фруктів, овочів, яєць тощо. Наприклад, Південно-Східнії Азії довелося або обмежити, або повністю припинити програми поставок українського яблука. Усі ці фактори призвели до найбільшого скорочення обсягів експорту яблука з України за останні п’ять років, що, за даними Української асоціації аграрного експорту, у першій половині сезону 2019-2020 становило 38%», — пояснив експерт.