Нові технології для відгодівлі і розведення свиней

0

Реконструкція приміщень під нові технології забезпечує вищі виробничі показники, а відтак і більший прибуток. Про це свідчить досвід угорського свинокомплексу «Агростар» та словацького «Тренчин – Соблахов».

Нещодавно урочисто відкритий свинокомплекс у с. Домбедьхаз (Dombegyház), Угорщина,– хороший приклад відновлення зруйнованої рівноваги між тваринництвом і землеробством.

Компанія «Агростар»(Домбедьхаз), де всі засновники угорці, переважно займається землеробством. Однак власники побачили реальний потенціал у тому, що свинарство може інтегруватися у землеробство. З одного боку, внаслідок цього можна досягти стабільної ліквідності сільськогосподарського підприємства , з другої – вироблену гноївку можна з користю вносити на власні поля. Своєю чергою, завдяки розвитку свинарства можливо буде не тільки гарантовано постійно збувати такі кормові компоненти, як кукурудза, ячмінь і соя, але і створити додаткові робочі місця в економічно слабкому регіоні.

Новий свинарник із новими показниками

ц

Акош Лазар (Ákos Lázár), керуючий фермою, вважає, що для ефективного свинарства потрібно дотримуватися 5 умов: відповідна генетика, оптимальні умови утримання, високоякісний корм, високий статус здоров’я тварин і правильний менеджмент. Із обладнанням для свинарства виробництва компанії «Шауер» він знайомий уже понад 10 років і за цей час переконався в його бездоганній якості. Тож, виходячи з власного досвіду, вирішив не змінювати надійного партнера й досягти у новому свинарнику таких результатів:

Добове споживання корму – 2,7–2,8 кг, добовий приріст – 900–1000г, 28–30 свиней на відгодівлі, 115–120 кг/рік на свиноматку. Для досягнення поставленої мети фахівець вирішив, що на свинокомплексі на 850 продуктивних свиноматок, включаючи млин,буде задіяно всього 15 осіб.

Сучасна технологія виробництва й обладнання

Тут представлена система годівлі Spotmix. Особливість її полягає в тому, що система подає не сухий і не рідкий корм, а кашоподібний, який транспортується трубами за допомогою повітря. Застосовувана технологія особливо енергоефективна й суттєво економить площу.

Система може подавати не тільки готовий корм, але й змішувати його із окремих компонентів – на цьому свинокомплексі дві установки можуть виготовити будь-який необхідний корм (із 11 чи 16 компонентів).

Двоє ваг працюють одночасно: на одних зважуються та змішуються компоненти, другі – в цей час дозують корм. Також є можливість забезпечувати тварин у сусідніх боксах різними видами корму. Перед подаванням у годівницю безпосередньо у корм додається вода, до того ж можна отримувати різну консистенцію каші.

Система позитивно впливає на стан тварин і спроможна забезпечувати поступовий перехід на різні види корму. Відтак на дорощуванні поросят можна досягати добових приростів від 480 г, а от за сухої годівлі можливо отримувати лише від 400 г.

3

Уся система (не лише годівля, а й вентиляція, охолодження та опалення) – повністю автоматизована, тож на ферм і працює всього кілька осіб.

Улітку охолоджують приміщення шляхом розподілення води целюлозними стінками, таким чином охолоджене повітря проникає у свинарник через стелю. У спеку таким способом можна знизити температуру на 8–10°C.

Цех осіменіння й утримання поросних свиноматок

Друге підприємство, що вирішило обновити технологію утримання тварин у відділенні осіменіння і поросних свиноматок – «РД Тренчин» (PD Trenčín)–«Соблахов» (Soblahov),Словаччина. До прийняття такого рішення господарів спонукала фізично й морально застаріла технологія.

Реконструкцію будівлі розробили таким чином, що від старого приміщення залишились лише зовнішні стіни та перегородки, які розділяють свинарник на 4 частини. Там інтегрували технологію для індивідуального і дрібногрупового утримання свиноматок. Розташування груп тварин адаптували до вихідного розміщення щілинної бетонної підлоги.

У будівлі зробили одну секцію на 25 місць для осіменіння свиноматок в індивідуальних станках, 54 голови розміщені у групових боксах і 3 секції (по 92 місця) також у групових станках. Між індивідуальними станками передбачено 3 станки для кнурів-пробників.

Для загальної інформації додамо, що на фермі загалом перебуває 385 продуктивних свиноматок (ферма має статус племінної із породи велика біла). Зменшення кількості свиноматок у групових боксах ,а отже, раціональніше використання площі приміщення, дають змогу суттєво зберегти її початкову потужність, дотримуючись при цьому нових, суворіших стандартів щодо необхідної площі підлоги на одну свиноматку.

Варто зауважити, що тут повністю оновлена система мікроклімату. Ручне управління вентиляторів (із продуктивністю 0 чи 100%) замінили на систему, яка автоматично регулює задану температуру в приміщенні, використовуючи датчик температури.

Завдяки збільшеному повітрообміну та постійному температурному режиму запобігли утворенню конденсату, що створює комфортні умови не лише тваринам, а й людям, які працюють у приміщенні. І, нарешті, всі ці чинники подовжують час експлуатації металевих частин обладнання у приміщенні.

Суха годівля зі зволоженням

Транспортування корму до кожного кормового місця виконує ланцюговий транспортер. Дозування корму відбувається за допомогою об’ємних регульованих дозаторів, із яких він потрапляє у керамічні годівниці. Після заповнення всіх дозаторів цієї кормової лінії – ланцюговий транспортер автоматично вимикається. Корм із дозаторів видають вручну за допомогою тросу і лебідки.

Система AQUA LEVEL у згаданих вище керамічних годівницях підтримує постійний рівень води (2 см). Ця система замінює чашкові напувалки і зволожує корму інших системах сухої годівлі. В боксах групового утримання 1 напувалка AQUA LEVEL установлена для 4-х свиноматок.

Переваги очевидні:

Під час вибору технології перевагу надали ідеї простоти, ефективності й надійності. За словами начальника ферми пана Кароля Каліша (Karol Kališ), хотілося обрати технологію, яка дасть змогу безпосередньо контактувати персоналу із тваринами і зберігатиме всі атрибути сучасного менеджменту свиноматок. Це рішення, як сказав пан Каліш, забезпечує кращий контроль, ніж дані з комп’ютера в офісі. Слід зауважити, що істотно спростилися умови щоденної роботи, тож тепер усю роботу виконує одна людина (лише іноді, під час переведення тварин в індивідуальні станки,необхідна допомога інших).

Давати детальнішу оцінку ефективності цієї технології, за словами пана Кароля, ще зарано, позаяк технологія працює поки кілька місяців. Одне можна сказати вже сьогодні – на підприємстві наразі знизився відсоток прохолосту свиноматок, опороси збалансовані, а поросята мають вищу масу під час народження, ніж раніше.
Сільськогосподарське підприємство «Тренчин – Соблахов» інвестувало у свинарство, незважаючи на несприятливу ситуацію у цьому секторі в Словаччині. Реконструкція центру осіменіння та поросних свиноматок йде паралельно із реконструкцією приміщення для початкової й основної фаз відгодівлі. Також у планах, якими поділився пан Каліш, наступним кроком буде реконструкція останньої будівлі 35-річної ферми – ділянки опоросу.