Найбільше здешевшали цибуля та картопля

0

На минулому тижні найбільше впали в ціні цибуля та картопля.

Про це повідомляє департамент «Аналітика» ринку «Шувар».

Від початку робочого тижня ціни на картоплю просіли на 30%, а цибуля стала дешевшою у 1,5 рази. Таке падіння ціни експерти пояснюють збільшенням імпорту цієї продукції та стабілізацією попиту.

Зазначається, що введення карантину спровокувало ажіотажний попит на продукти харчування, який в Україні дуже швидко перекинувся на овочі «борщового набору». Ціни на моркву, буряк та капусту вдалося втримати, адже вся ця продукція є у сховищах українських фермерів. А от із картоплею та цибулею ситуація розвивалась по-іншому.

«Картоплю ми імпортували весь сезон, тому зростання попиту на фоні зростання курсу іноземної валюти одразу спровокувало підняття ціни на цю продукцію. Дуже схожа ситуація була й на ринку цибулі: до середини березня ми її активно експортували, а одразу після введення карантину вимушені були завозити з країн ЄС, тому що залишків в українських сховищах виявилось недостатньо для того, щоб задовольнити ажіотажний попит. Сьогодні українські трейдери продовжують імпортувати картоплю та цибулю, тоді як попит помітно знизився. Відповідно, і ціни почали просідати», – прокоментувала ситуацію керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Станом на 9 квітня 2020 року на майданчику ринку «Шувар» картоплю можна було купити по 7-9 грн/кг, цибулю – по 13-14 грн/кг. Білоголова капуста коштує 4,5-5,5 грн/кг, приблизно стільки ж вартує буряк. Морква залишається найдешевшою складовою «борщового набору», на «Шуварі» її пропонують по 3,5-5 грн/кг.

За період зберігання суттєве зростання ціни було зафіксоване тільки по цибулі: з вересня ціни на неї зросли в 1,5 рази. Ціни на всі інші складові «борщу» майже не змінились, а картопля, порівнюючи з вереснем 2019 року, навіть подешевшала на 20%.