На тлі зменшення експорту Україна збільшує імпорт тепличних овочів.
Про це заявила аналітик оптового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман під час вебінару «Непереможений ЄС: досягнення і провали українських виробників плодоовочевої продукції на ринку розвинених країн», повідомляє AgroPortal.
«У цьому сезоні Україна імпортувала помідори і огірки навіть влітку, коли був свій урожай. Це означає, що попит на якісний товар зростає, і закривають його не українські виробники», – розповіла пані Ольга.
Вона звернула увагу, що в цьому році відбувся відтік дрібних виробників овочів з головних виробничих регіонів – Південної України та Закарпаття. Скорочення внутрішнього виробництва призводить до постійного збільшення цін.
«Більш складна ситуація по помідорах – ми завжди були більш залежні від експорту. Приблизно 20% тепличних томатів Україна експортувала на ринки Росії та Білорусі. Але зараз там працюють державні програми, завдяки яким збільшуються площі під теплицями, тому розраховувати на ці ринки – це стратегічна помилка», – зазначила експертка.
Вона вірить, що завдяки тенденції стабільної ціни в Україні повернуться виробники, які виїхали, і наша держава займе певне місце серед експортерів на ринку ЄС.
«До речі, в країни Євросоюзу ми продаємо більше 40% огірків, а помідорів – 18-20%», – додала Гетьман.