Україна і Китай підписали протокол щодо експорту українського ріпакового шроту до КНР.
Про це повідомляє UkraineFood.org з посиланням на УкрАгроКонсалт.
Зазначають, що активна фаза поточного 2019/20 сезону традиційно завершується, коли протягом перших 4-5 місяців реалізується більше 90% експортного потенціалу ринку ріпаку та продуктів його переробки.
У липні-жовтні 2019/20 МР експортовали 98% від прогнозу експорту ріпаку, 89% – ріпакової олії й 93% – ріпакового шроту. Потенційно в 2019/20 МР в Китай можуть бути відвантажені тільки перші невеликі партії ріпакового шроту.
Ключовим імпортером українського ріпакового шроту залишаються країни ЄС. У порівнянні з минулим роком вони збільштт обсяг закупівель на 4%. Очікують, що в наступному сезоні попит на ріпаковий шрот з боку ЄС залишиться на високому рівні. Тож Країнам ЄС і Китаю доведеться конкурувати на українському ринку ріпакового шроту, а це зіграє позитивну роль в питанні ціноутворення.
Останнім часом КНР проявляє активний інтерес до країн Чорноморського регіону. Для України відкриття ринку цієї країни буде ще одним фактором для нарощування обсягів внутрішньої переробки ріпаку.