Гречка в Україні буде дорожчати

0

Україні необхідна державна програма стабілізації ринку гречки та нішових культур загалом.

Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, пише AgroPortal.ua.

Про подібний підхід нещодавно заявив і міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, відмітивши, що просто закуповувати крупу до Держрезерву віднині не будуть.

Як зазначив Сергій Громовий, куповувати зараз на ринку нічого.

«Старого врожаю вже нема, а нового ще немає. Молотити будуть десь за два тижні», — сазав фахівець.

Він звернув увагу на те, що на ринку склався значний дефіцит гречаної крупи. І це буде спостерігатися й далі, адже перекрити потребу немає звідки.

«За офіційною статистикою, гречки в Україні посіяно лише половину від мінімальної потреби. Раніше її імпортували з Росії, і це було головною нашою проблемою», —пояснив Громовий.

Нині Росія призупинила нарощування виробництва. За рівнем посівних площ вона відкотилася на 10 років назад та ввела заборону на вивіз гречки.

У цілому ж експортерів цієї культури у світі не багато. Окрім Росії, інколи постачальником виступали Польща та Китай. Але там зовсім інший продукт, який не відповідає смаковим очікуванням українських споживачів.

«Ціни на гречану крупу на полицях магазинів дуже високі — 35 грн/кг та більше. І скоріше за все, гречка буде дорожчати», — спрогнозував фахівець.

За його словами, поточна ціна знаходиться на межі верхнього балансу зі спроможністю купувати. Споживачі віддають перевагу більш дешевим, хоча менш корисним замінникам, як то макарони з м’яких сортів пшениці.

«За інформацією учасників асоціації, уже після 30 грн/кг різко упав збут гречки. Виробники не можуть продати значних об’ємів, лише невеликі партії», — розповів Громовий.

Тому українські сільгоспвиробники не надто прагнуть сіяти гречку, адже вона надто нестабільна та непрогнозована в плані ціни.

«Нестабільність на ринку не дозволяє виробнику дивитися на гречку серйозно. Йому краще посіяти прогнозовані культури, можливо з дещо меншою, проте гарантованою дохідністю — кукурудзу, сою тощо», — пояснив експерт.

На його думку, цей фактор може нівелювати додаткова державна програма. ЇЇ суть полягає в тому, що держава викуповує гречку за фіксованою ціною, яка влаштовує аграрного виробника, і дає дотацію до цієї фіксованої ціни. Закупівлі здійснюються через «Аграрний фонд». Обсяги відповідають третині загального об’єму ринку — близько 50 тис. тонн.

«Навіть зараз збити ажіотаж допомогли б якісь 10 тис. тонн гречки. Але їх нема», — зазначив Сергій Громовий.

Він запропонував звернути увагу й на інші нішові культури — просо, льон, жито. Просо Україна досі імпортує з Росії, жито закуповує в Білорусії. Тим часом ці культури втрачають своє місце в кошику товаровиробника.