Експорт цукру з України скоротився більш ніж удвічі

0
Sugar and spices

У 2019 році українські виробники експортували більш ніж вдвічі менше цукру в порівнянні з 2018. Обсяги поставки за кордон з 584,9 тис тонн зменшилися до 236,8 тисяч.

Про це повідомляє Асоціація “Укрцукор”, пише UkraineFood.org.

«Цей рік (2019 – ред.) був не надто сприятливим для українських цукроварів і в порівнянні з минулим, можемо побачити, що експорт повністю просів: коли раніше експортний показник місяця досягав 40-60 тис тонн, то цьогоріч останніх пів року в середньому експортували близько 5 тис тонн цукру в місяць. У першу чергу це пов’язано зі світовим профіцитом, який «давив» на ринок і ціни. Окрім того, ми поступово втрачали ринки Африки та Азії, які колись займали лідируючі позиції по імпорту українського цукру, через наростаючу конкуренцію з боку Росії та ЄС», — розповіла заступниця голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Яненко.

Відповідно до її слів, цього року істотних змін в експортній перспективі не буде, адже несприятливі світові ціни продовжать тенденцію до зменшення сировини та скорочення виробництва цукру. Водночас конкуренція на ринках, які завжди були найбільш прибутковими для українських виробників, посилиться.

Зазначають, що за чотири місяці поточного маркетингового року на зовнішні ринки продали 21,8 тис тонн цукру. Це майже в 10 разів менше ніж за аналогічний минулорічний період.