Ірина Корчагіна, Agroexpert (Україна)
Традиційно на початку сезону сільгоспвиробники одержали найнеобхіднішу інформацію щодо ефективної сівби, догляду за посівами та отримання максимального врожаю. Під час Першої всеукраїнської конференції «Посівна кампанія 2017», який Торговий дім «Соєвий вік» та угорська компанія «Woodstock» організували з партнерами, говорили про сою, кукурудзу та пшеницю.
За словами Олександра Ушакова, директора ТД «Соєвий вік», минулий рік був дуже сприятливий в усіх регіонах України для вирощування сої та кукурудзи. Водночас помітна тенденція щодо дефіциту вологи та швидкого вегетаційного розвитку культур, а погодні ризики стають дедалі непередбачливими. Отож найбільш цінними є ынструменти, які допомагають керувати цими ризиками. Крім традиційної технології, вельми цікавим є ведення органічного землеробства, яке дає змогу продавати готову продукцію за вищими цінами. Пан Олександр розповів, що в рамках Дня поля, який традиційно в серпні проводитиме ТД «Соєвий вік», спеціалісти компанії закладуть два поля сої однаковою площею – органічне та із застосуванням засобів захисту, що дасть змогу порівняти обидві технології. Утім, на думку керівника компанії, надалі органічний напрям буде цікавіший для невеликих сільськогосподарських виробників, тоді як великі господарства та агрохолдинги працюватимуть за традиційними методами.
Нині під насінням 10 сортів сої селекції «Соєвий вік» в Україні засівають щороку близько 10 тис. га в усіх регіонах. Наступні два роки очікується поповнення портфоліо ще новими шести сортами власної селекції компанії, які вже зацікавили аграріїв у демопосівах.
Про сучасну технологію захисту сої детально розповів менеджер по роботі з ключовим клієнтами компанії «Август-Україна» Павло Корчагін. Фахівець пропонує, перш за все, для повної реалізації потенціалу врожайності конкретних сортів сої враховувати загальну суму ефективних температур. Сою загалом може уражувати 30 грибних, 10 бактеріальних і 6 вірусних хвороб. На думку пана Павла, на деякі з них аграрії звертають недостатню увагу. Лише альтернаріоз може знижувати врожайність до 30%. Найліпше проводити аналіз насіння сої безпосередньо перед сівбою. Для ефективного контролю хвороб насіння та сходів агрохімік радить комбінувати діючі речовини, приміром тирам з тебуконазолом та тіабендазолом. Така комбінація справляє лікувальну та захисну дії.
Одна тонна врожаю насіння сої виносить 86 кг азоту в д.р., 11 кг фосфору, 35 кг калію, 7 кг сірки, 7 кг магнію та 9 кг кальцію.
Олександр Слободянюк, агроном компанії «БТУ-Центр», запевнив учасників, що українці вже трохи навчилися вирощувати сою, ба більше, за його словами, від середніх світових показників урожайності цієї культури українські показники «відстають» лише близько на тонну. Однією із базових істин вирощування сої є інокуляція насіння. У природі бульбочкові бактерії виду Rhizobium japonicum, які живуть у симбіозі на насінні сої, існують у невеликій кількості. Сучасний вибір інокулянтів для сої відрізняється препаративною формою, видом, штамом, титром та концентрацією бактерій. Для того, аби не пригнічувати процес бульбочкоутворення пан Олександр радить вносити не більше 30 кг азоту в д.р./га. До речі, останніми роками дедалі частіше пропонують насіння обробляти кількакомпонентними інокулянтами, дія яких є високою завдяки тому, що штами починають працювати один за одним та забезпечують тривалішу азотфіксацію.
Під час конференції також презентували гібриди кукурудзи «Woodstock» угорської селекції та сорти пшениці й соняшнику австрійської компанії Probstdorfer Saatzucht (дочірня компанія в Україні – «ДУНАЙ АГРО»). Не обійшлося і без новітніх безпілотних технологій, про які розповів Валерій Яковенко з DroneUA.
Отож всебічна програма заходу підтвердила, що вітчизняним аграріям актуальної технологічної інформації ніколи не буває замало.