Популярність вирощування гарбуза серед українських фермерів зростає з кожним роком. Площі під цією культурою збільшуються з року в рік. У 2019 році вони збільшилися на 5% і склали 30,8 тис. га.
Про це повідомляють в Українській плодоовочевій асоціації.
«Чому так відбувається і сільгоспвиробники все більше звертають увагу на цю культуру як перспективну для розвитку власного агробізнесу? Це пояснюється, перш за все, трендом здорового харчування, який міцно увійшов в життя європейських країн і поступово розвивається й в Україні. Бути здоровим – модно, також як й харчуватися здоровою їжею. Гарбуз, у свою чергу, містить багато корисних елементів, які позитивно впливають на організм людини»,- пояснила директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
За її словами, основним зовнішнім ринком збуту для українського гарбуза залишаються країни ЄС.
«Однак для експорту підійдуть далеко не всі сорти. Традиційні гарбузи великого калібру не користуються попитом у країнах Європи. Натомість столові сорти вагою не більше 1 кг, як скажімо Butternut squash, Acorn Squash або Sugar Pie Pumpkin, охоче купляють європейці»,- зазначила пані Катерина.
Вона додала, що цього року врожай гарбузів в Україні, як і майже усіх видів овочевих культур, значно постраждав унаслідок погодних умов – весняних заморозків та значної кількості опадів у першій половині літа. Через це гарбузи, за словами фермерів, що займаються їх вирощуванням, досі не набули стиглості. У результаті – зменшення врожайності культури та підвищення ціни на неї майже вдвічі. Якщо минулого року ціна гарбуза складала 5-6 грн/кг, то цього року аграрії півдня України реалізують культуру в ціновому діапазоні 10-12 грн/кг.
Експертка вважає, що говорити про конкретні прогнози щодо експорту за таких умов поки зарано.
«Активна фаза збирання врожаю тільки-но розпочалася в Україні. Масова ж торгівля цієї культурою очікується наприкінці жовтня»,- пояснила Катерина Звєрєва.