У кінці цього року – на початку наступного в Україні повинна з’явитися Асоціація виробників стевії.
Про це розповів кандидат сільськогосподарських наук, завідуючий лабораторією Інституту біоенергетичних культур та цукрового буряка Володимир Стефанюк в ефірі AgroFM.
Такий крок стане якісним ривком у розвитку нішового виробництва. Адже зараз стевію вирощують переважно дрібні фермери, яким складно самостійно запровадити необхідні міжнародні стандарти та пройти низку бюрократичних процедур, що передують експорту.
Пан Володимир пояснює, що в Європейському союзі попит на стевію дуже високий. За тонну якісного листя там готові віддавати більше $10 тис.
На сьогодні переробкою цієї рослини в Європі займається лише Іспанія, де виготовляють шоколад із цією рослиною та експортують його в 22 країни. Нідерланди поки що почали займатися вирощуванням насіння.
«До мене звертаються багато потенційних покупців з ЄС. Також починаємо постачати продукцію зі стевії в Ізраїль. Зацікавлений у майбутній співпраці Китай та В’єтнам», — розповідає Стефанюк.
І хоча вирощування та переробка стевії є досить трудоємким процесом, за розрахунками експерта вона може принести агровиробнику до $270 тис. з гектара.
За матеріалами AgroPortal.ua