В рамках співпраці Мінагрополітики з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) та Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) розпочалася програма підтримки фермерів у Миколаївській області, які постраждали внаслідок бойових дій та мінувань територій.
За фінансової підтримки урядів Норвегії та Канади, програма зосереджена на відновленні сільськогосподарських земель, які були забруднені вибухонебезпечними предметами та їх поверненні до сталої сільськогосподарської діяльності.
До участі у програмі запрошуються фермери, які обробляють від 3 до 300 га у таких громадах: Баштанська, Березнегуватська, Володимирівська, Галицинівська, Горохівська, Інгульська, Первомайська, Снігурівська, Шевченківська та Широківська. Прийом заявок у Державному аграрному реєстрі (ДАР) відкрито до 26 січня 2025 року.
У межах програми фермери можуть отримати допомогу у реабілітації земель через отримання фінансової підтримки та ваучерів на відновлення діяльності.
Щоб допомогти ФАО оцінити стан постраждалих земель і спланувати відповідну підтримку, фермери повинні надати детальну інформацію про свої земельні ділянки:
– відсоток земель, що не обробляються внаслідок артилерійських обстрілів;
– кількість працівників господарства до та після лютого 2022 року;
– відсоток пошкодженої бомбами поверхні;
– відсоток зон забруднення;
– частка ґрунтів, віднесених до земель загальнодержавного значення;
– зв’язок ділянок з водозбірним басейном.
Сільгоспвиробники також повинні надати всі відповідні кадастрові номери постраждалих земель. Ці дані будуть зіставлені зі супутниковими знімками для забезпечення точної оцінки та ефективного планування реагування.
Звертаємо вашу увагу, що подання заявки є початковим етапом процесу і не гарантує надання допомоги. У разі подання кількох заявок від однієї особи, пріоритет надаватиметься зареєстрованим юридичним особам для забезпечення прозорого та справедливого процесу відбору.
Ця програма сприяє відновленню і зміцненню аграрного сектору Миколаївської області, надаючи фермерам підтримку для відновлення господарської діяльності та розвитку сучасних та стійких практик, які в свою чергу забезпечують продовольчу стабільність у регіоні та за його межами.