AGROPORT в дії: Президент закликав фермерів виходити на європейський ринок

0

19 квітня у Львові стартувала найбільша агропромислова виставка Східної Європи AGROPORT West Lviv 2018. Захід має величезні масштаби і проводиться в міжнародному аеропорту ім. Данила Галицького. Найкращі виробники, високі посадовці, міжнародні експерти і тисячі відвідувачів – виставка вражає розмахом. Відвідав виставку і Президент України Петро Порошенко.

–Мій візит заздалегідь не планувався, але я не міг пропустити такої нагоди. Аграрна галузь надто важлива для нашої держави. Ми зараз завойовуємо європейський ринок, і якщо великі аграрні підприємства там давно представлені, то моя задача як Президента підтримати дрібних та середніх виробників: дати інструменти, в тому числі фінансові, створити певні структури, які б консультували та навчали фермерів. Маємо об’єднати найкращі в світі українські землі з передовими європейськими технологіями. Результатом цього Форуму має стати створення саме таких інструментів, – заявив Гарант.

У Львові захід проводиться втретє, а загалом по Україні вже всьоме. Справа в тому, що AGROPORT UKRAINE максимально орієнтується на виробника і враховує регіональні особливості. Тому виставка цього року проходитиме в трьох містах: Львові, Херсоні та Харкові. Розпочали із Західного регіону.

–Ми не просто організовуємо насичену програму, а робимо акцент  на регіональних особливостях. Тому компанії-учасники пропонують саме ті технології та техніку, які найкраще підходять саме для західного регіону, – говорить  Дмитро Титаренко, генеральний менеджер проекту «AGROPORT UKRAINE».

Окрім експозиції тут проходять численні ділові зустрічі  та стратегічні сесії з найактуальніших питань сільських територій та розвитку АПК. Такий інтерактивний майданчик, де можуть зустрітися усі учасники цього процесу: фермери, бізнес, влада, представники громадськості; показати свої досягнення та обговорити проблеми.

До речі,  захід входить в офіційний календар ООН. AGROPORT West Lviv 2018 проводиться за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Львівської обласної державної адміністрації. Організували його Департамент агропромислового розвитку  Львівської облдержадміністрації та Aviabrand LLC.

До Львова учасники, а їх більше 200, приїхали з усієї України – вони представляють сучасну аграрну техніку, новітні технології  вирощування та переробки продукції, новинки селекції  тощо. А серед відвідувачів багато фермерів – вони приїхали з Львівської, Волинської, Рівенської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, а також з інших регіонів України.

Цьогорічна виставка порівняно з попередньою збільшилася майже у півтора рази. Не тільки виставковими метрами, а й насиченими дискусіями – тільки першого дня пройшло 6 конференцій. На всіх були присутні експерти з України та закордону. Серед ключових тем – розвиток сільських територій, тваринництво, рослинництво, вирощування ягід, овочівництво, садівництво, рибне господарство, бджільництво. Новою, але найбільш обговорюваною,  стала органічна тематика, на якій власним досвідом та кейсами поділилися найактивніші виробники органічної продукції зі всієї країни.

–Органічне виробництво надзвичайно швидко розвивається у всьому світі, а Україна має величезний потенціал для розвитку цього напрямку, –  сказала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, яка спеціально прилетіла відвідати виставку. – Органічне виробництво має всі шанси  стати провідним напрямком для нашого АПК. Але воно тісно пов’язане з якістю ґрунтів. Будемо відверті: перші роки незалежності в агробізнесі був період дикого накопичення капіталу, якою ціною давалися ці прибутки ніхто не думав. Тепер ми мусимо виправляти цю ситуацію. І агровиробники, на щастя, це чудово розуміють. Ми бачимо величезну зацікавленість такими напрямками як нульовий обробіток землі, органічним виробництвом. Крім того, ці напрямки потребують чимало людської  праці – значить, створюються робочі місця на селі. Сучасне сільське господарство вимагає відповідної техніки – підтягується машинобудування.  Галузь АПК надзвичайно широка і на AGROPORT вона добре представлена.

– Довгий час аграрний сектор вважався дуже консервативним, але сьогодні це одна з найбільш модернізованих галузей, і одна з найбільш рентабельних, – сказав на відкритті заходу голова Херсонської обласної адміністрації Андрій Гордєєв (область наступною проводитиме AGROPORT). – Для нашої області, наприклад, саме АПК дає основні надходження до бюджету – 34%. І я пропоную цей ланцюжок доданої вартості формувати спільно.  І як ви всі знаєте, з кавунами нам це дуже добре вдається. Херсонщина вирощує, а Львівщина експортує до Європи.

Наприкінці першого дня також відбулося урочисте вручення відкритої премії AGROPORT AWARD, якою відзначено підприємства агропромислового комплексу Львівської області, що забезпечують інноваційно – інвестиційний розвиток,  є  сумлінними платниками податків та підтримують соціальні проекти розвитку села. Переможців було визначено у 17 номінаціях. За традицією, нагородження відбувалося у музейно-культурному комплексі «Львівярня». Частувала гостей компанія CARLSBERG UKRAINE, яка є давнім партнером AGROPORT UKRAINE.

 Загалом захід проходитиме три дні.  На другий день, Львівщина поділиться своїм досвідом у напрямку Climate Frendly Farming, що спрямовані на вирішення проблем адаптації сільського господарства до змін клімату. Окрім того, пройде День українсько-латвійського сільського господарства; конференція «Найсучасніші новації в створенні рентабельних горіхових садів»; форум «Ягідництво та кооперація» тощо. А також  багато цікавих семінарів та воркшопів для фермерів.

21 квітня буде особлива програма: спеціально до 5-ої річниці форуму в Україні буде запущено новий проект – Українське Трипілля. На полях у с. Скнилів  (за ТрансСервіс-1) будуть проводитися тест-драйви позашляховиків та сільгосптехніки. А також планують встановити новий український рекорд: буде зварено більше 3 тонн каші з органічних продуктів (усі мають відповідні сертифікати). Також там пройде Фермерський ярмарок та Фестиваль вуличної органічної кухні.  

2