У цьому році є потенціал для експорту до 70 млн тонн зернових та олійних культур – Тарас Висоцький

0

У цьому маркетинговому році Україна розраховує експортувати близько 65–70 млн тонн зернових та олійних культур. Йдеться про 22 млн тонн залишків із минулого врожаю та 38-43 млн тонн цьогорічного. При цьому внутрішнє споживання в Україні становить близько 20 млн тонн.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн-брифінгу «Актуальний стан українського сільського господарства, валового збору й транспортної логістики в Україні та прогнози для ринків Східної Європи».

За його словами, на сьогодні досягнуто оптимального рівня використання потужностей автошляхів, річкових портів та залізниці – близько 3 млн тонн у місяць. І Міністерство агрополітики наразі працює над тим, щоб насамперед розширити обсяги вантажів, які йдуть через зерновий коридор морських портів, а також – через залізницю.

Мета – 5-6 млн тонн загального експорту с/г продукції в місяць, як це було до війни.

Серед основних культур, які на сьогодні експортуються, – кукурудза, пшениця, соняшникова олія, ріпак.

Серед основних проблем українських с/г виробників, як зазначив Тарас Висоцький, є здорожчання вартості виробництва, адже високі ціни на енергоресурси означають високі ціни на добрива та паливо, при цьому зберігається достатньо дорога логістика.

«Поки що українські фермери продають свою продукцію за ціну, яка ледь покриває собівартість. Наша мета – дати їм можливість інвестувати у своє виробництво», – підкреслив він.

Перший заступник Міністра також розповів про перебіг жнив. Так, наразі зібрано майже 25 млн тонн зерна, оброблено 60 % посівних площ.

Наразі вже завершено збір пшениці (більше 19 млн тонн), ячменю (5,5 млн тонн), ріпаку (близько 3 млн тонн). Розпочинається збір сої, соняшника і кукурудзи. За прогнозом, їх маємо отримати 10 млн тонн, 3,5 млн тонн і 27 млн тонн відповідно.

Також фермери вже почали сіяти озимі. Достатньо хороший фокус їх уваги зосереджений на ріпаку – площі під нього знижуватися не мають, а от під озиму пшеницю вони дещо зменшаться.

«Українські фермери дещо переорієнтувалися з зернових на олійні. Ми бачимо зростання частки сої, рапсу, соняшника. Перш за все це відбувається через проблеми з логістикою. Також очевидно, що фермери хочуть вирощувати культури, які мають більшу додану вартість, вищу ціну за одну тонну, адже логістичні витрати є однаковими», – розповів Тарас Висоцький.

Така ж ситуація, на його думку, спостерігатиметься і в 2023 році.