За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 % – у грудні. Перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості продуктів харчування, та розповів про обсяги внутрішніх резервів продовольства для забезпечення потреб українців.
Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.
«Найбільше зростання цін на продукти харчування відбулося ще торік – тоді це було пов’язано перш за все зі суттєвим стрибком цін на енергоносії. Певне підвищення цін у березні цього року зумовлене насамперед подорожчанням логістики, адже через воєнні дії було розірвано багато ланцюгів поставок. Наразі ціни на енергоресурси більш-менш стабільні. Логістичні ланцюги відновлені. Дефіциту сировини немає. Тому за відсутності інших форс-мажорних факторів і без впливу активної фази війни ми не вбачаємо підстав для зростання цін. Навпаки, на певні сезонні продукти вони знизяться», – запевнив Тарас Висоцький.
За даними Мінагрополітики, Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб. Минулий рік ми завершили рекордним показником урожаю зернових, зернобобових та олійних культур обсягом у 106 млн тонн.
Аграрії зібрали 86 млн тонн зернових та зернобобових культур та 22,6 млн тонн – олійних. У 2020 році в Україні було зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. Зокрема, зернових та зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн з площі 15,3 млн га.
За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.
На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 млн тонн, кукурудзи – 6,7 млн тонн, гречки – 11 тис. тонн, проса – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тонн, цукру – 520 тис. тонн.
Ми повністю забезпечені для своїх внутрішніх потреб молоком та молокопродуктами, зерновими, зернобобовими та олійними, яйцями, м’ясом та м’ясопродуктами.
Нагадаємо, у середньому в 2021 році країна за рахунок власного виробництва Україна задовольняла потребу внутрішнього ринку:
- в молоці та молокопродуктах на 99,1 %,
- м’ясі та м’ясопродуктах — на 110,1 %,
- зерні – на 323,3 %,
- яйцях — на 125 %,
- плодах, ягодах і винограді — на 75,9 %,
- овочах — 104,6 %,
-
олії – споживаємо 7% від загального виробництва.