В Україні 62% перевіреного масла виявилися фальсифікатом. Підробка не відрізняється за ціною, і її практично неможливо розпізнати неозброєним оком.
Про це заявив президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий, пише AgroPolit.com.
Як зазначив експерт, найрідше фальсифікат зустрічається у великих торгових мережах.
«Супермаркети помітніші, їх легше «зловити» і оштрафувати. Тому велика частина фальсифікату все ж продається через ярмарки, базари, дрібнооптові ринки. Коли ви купуєте щось там, то ризикуєте набагато більше, ніж якщо купите масло в звичайному супермаркеті», – сказав він.
Безрукий звернув увагу, що при покупці масла не варто орієнтуватися на ціну.
«Фальсифікат давно перестали продавати задешево, адже покупець відразу розуміє, що в занадто дешевому маслі щось не так. Тому зараз фальсифікат коштує майже стільки ж, як і справжнє масло. Висока ціна – не запорука якості», – наголосив він.
При цьому, відрізнити хороше масло від фальсифікату в побутових умовах неможливо.
«Усі методи визначення фальсифікату, розрекламовані в інтернеті, швидше за все, введуть в оману споживача. Харчова промисловість не стоїть на місці. Наприклад, зараз в фальсифікат не обов’язково кладуть пальмові жири, як прийнято вважати. Жири в купленому маслі можуть бути і тваринного походження, але не молочні, як потрібно. Тому, якщо хочете уберегтися від підробок, краще купувати вершкове масло перевірених торгових марок, які раніше не були замішані в фальсифікаті продукту, — пояснив науковець.