Середня ціна на живець свиней забійних кондицій на 3-му тижні січня 2021 року «просіла» до 37,5 грн/кг.
Про це повідомляють в Асоціації «Свинарі України».
Як зазначається, моніторинг цін охолодженої свинини на полицях вітчизняних торгівельних мереж наочно демонструє, що кінцева ціна цього продукту далеко не завжди відображає зміну ціни в закупівлі.
«Так, після зимових свят традиційно відбувається послаблення цін на свинину живою масою, тож за два тижні внутрішні котирування втратили майже 3 грн/кг чи 7,2%. Роздрібні ціни відреагували дуже помірним пониженням — на 1 грн/кг чи менше 1% в середньому. А в середині грудня, коли на ринку живця мала місце аналогічна цінова ситуація, роздрібні ціни на свинину були помітно вищими, ніж зараз, — різниця середнього «цінника» становить 2,6 грн/кг чи понад 2%» – відзначають аналітики АСУ.
Нинішні закупівельні ціни можна поріняти з показником кінця квітня 2017-го. Хоча кінцеві ціни на свинину тоді були значно помірніші: діапазон цін на основні м’ясні частини становив 80-105 грн/кг (зараз 105-147 грн/кг), і лише «преміальна» вирізка коштувала 120,5 грн/кг (зараз 157 грн/кг).
«Звичайно, існуючий рівень роздрібних цін відображає й девальваційній процеси (середній курс НБУ 28 квітня 2017-го становив 26,55 грн за 1 дол. США проти 28,15 грн станом на 27 січня 2021-го) і загальні інфляційній процеси. Проте відповідні загальноекономічні зміни відбилися й на промислових виробниках свинини. Тож закиди у їхній бік щодо високих споживчих цін на цей вид м’яса безпідставні та мають маніпулятивний характер. Виробники вже котрий місяць збиткують, а ціна на прилавку майже не змінюється», — коментують в асоціації.