Сезон місцевої абрикоси в Україні набирає оберти. Станом на середину другого тижня липня, українські ягоди реалізуються в середньому по 25 грн/кг, що відповідає ціновому діапазону минулого року.
Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації, пише Agravery.com.
«Унаслідок несприятливих погодних умов сезон місцевих абрикосів цьогоріч в Україні розпочався в середньому на 8−10 днів пізніше, ніж у 2019 році. Низькі температури повітря та проливні дощі, які фіксувалися в більшості регіонів України в травні та червні, затримали дозрівання не тільки абрикосів, але й інших кісточкових фруктів, включаючи черешню, персик та сливу», — йдеться в повідомленні.
Також виробники повідомляють про значне зниження врожаю кісточкових у результаті квітневих та травневих заморозків, а деякі фермери взагалі говорять про втрату 100% врожаю абрикосів.Тож оператори ринку очікують, що протягом цього сезону ціни на ягоду утримаються на значно вищому рівні в порівнянні з показниками минулого року.
Проте складності для українських фермерів не закінчуються зниженням врожаю та затримкою сезону місцевих абрикосів, адже на сьогоднішній день в Україні катастрофічно низький рівень маркетингу.
«Сьогодні в Україні не існує місцевих брендів абрикоси, які б реалізовували свою продукцію в індивідуальній упаковці через роздрібні мережі. Більш того, виробники майже не дивляться в бік інтенсивних технологій вирощування абрикосів, які не тільки є економічно вигіднішими, але й дозволяють вирощувати фрукти найвищої якості», — розповіла директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
Відповідно до її слів, сьогодні на ринку України переважає імпортна продукція, якість якої на порядок вища в порівнянні з українською. Тому не дивно, що споживачі віддають перевагу саме завезеному з інших країн абрикосу і готові платити більше за якісну продукцію.
Зауважимо, що у 2019 році Україна імпортувала 7,4 тис. тонн абрикосів загальною вартістю у $5,9 млн. Основними країнами-постачальниками стали Греція, Іспанія, Молдова, Узбекистан та Туреччина.