Ганна Соколова, Анна Назаренко,Agroexpert, дякуємо за підтримку в організації подорожі DLG Fuarcilik Ltd. (Туреччина)
Цієї осені у сонячному курорті Туреччини – Анталії – відбулася п’ята виставка з тваринництва Animall Antalia. Нашому кореспонденту пощастило поєднати приємне з корисним: насолодитися теплом курорту та відвідати виставку й дізнатися багато цікавого про тваринництво Туреччини.
Сучасному українцю Туреччина відома, перш за все, своїми гостинними курортами. Більшість співвітчизників полюбляє їх за, що гріха таїти, їхній чарівний all inclusive: ласкаве море, комфортні готелі та столи, що так і ломляться від різних смаколиків. До того ж більшість продуктів, що опиняються на тарілці у туриста, саме турецького походження. Стає зрозумілим, що ведення сільського господарства в цій країні займає гідний рівень розвитку.
«Молода» виставка
А для тваринників, і тих, хто пов’язує свою діяльність із цією галуззю, турецька філія Німецького сільськогосподарського товариства DLG раз на 2 роки проводить спеціалізовану виставку в Анталії. 5 років тому організатори помітили, що попри велику кількість тваринницьких виставок у Туреччині, на той час не було жодної специфічної виставки зі скотарства в Анталії. Тож вирішили започаткувати проведення такої в цьому чудовому курортному місті.
Попри свій «молодий вік», на Animall Antalia можна було познайомитися з компаніями-виробниками обладнання й кормів для тваринництва та птахівництва. Приміром, під час розмови з Гьокханом Айханом, генеральним директором фірми Ak Ziraat, ми дізналися, що турецькі машиновиробники можуть запропонувати необхідне обладнання та техніку не тільки вітчизняним, а й українським тваринникам.
«Із 1948 року ми виробляємо обладнання для сільгоспвиробників, – зазначив пан Айхан. – Останні 15 років нашою основною спеціалізацією стало виробництво кормозмішувачів та машин для розкидання гною для внутрішнього ринку і закордону. Звісно, переважну більшість наших продуктів ми продаємо в Туреччині, але також експортуємо їх у багато країн Північної Африки, Південної Європи. Втім, готові експортувати й в Україну: ми відкриті до співпраці з українськими аграріями».
Компанія пана Айхана має багато різних моделей кормозмішувачів, підлаштованих під потреби господарств різних розмірів. Виробники пишаються високою якістю своїх машин, адже для їхнього виробництва використовують якісний важкий метал, що подовжує термін експлуатації техніки. Цьогоріч компанія вже продала 500 кормозмішувачів, 100 із них пішло на експорт.
Розведення по-турецьки
Турки мають потужну Національну асоціацію селекціонерів дрібної рогатої худоби, тому на цій виставці було представлено багато спеціалізованих порід кіз та овець. Також тут же на виставці нам вдалося поспілкуватися із представниками асоціації та отримати від них цікаву інформацію про тваринництво Туреччини загалом. Отже, асоціація займається селекцією порід та дорадництвом тваринницьких ферм. Ілмаз Гьокжай, ветлікар асоціації, розповів про те, що, приміром,у регіоні Анталія розводять 600 тис. гол. овець і 700 тис. гол. кіз.
Загалом, у цьому регіоні розвивають 2 напрями селекції тварин: розведення дрібної рогатої худоби у звичайних (рівнинних, на узбережжі) та гірських господарствах (на висоті від 300 м над рівнем моря). А в господарствах регіону, що розташовані на висоті від 1000 до 2000 м над рівнем моря, розводять уже іншу, адаптовану до таких умов худобу. Саме в регіоні Анталія було виведено спеціальні гірські породи цих тварин, які нині утримують господарства в усій країні. Молочних кіз тримають переважно на фермах, у приміщеннях, а м’ясних – виганяють на гірські пасовища.
Серед порід у Туреччині однаково популярні як молочні, так і м’ясні види худоби. Зазвичай молоко отримують переважно від кіз (хоча є й комбіновані породи): їхнім розведенням займається окремий інститут, вівці здебільшого йдуть на виробництво м’яса. Із козячого молока також виробляють традиційний турецький сир – тулум. Молочна продуктивність кіз за 150 днів лактації – 200–250 л, овець – 250 л. Поголів’я овець у країні нараховує 22 млн гол. Племінні господарства отримують дотації від держави.
У розмові з іноземними журналістами президент асоціації Ніхат Джелік зазначив, що до Національної асоціації входять 260 тис. членів із усієї Туреччини. А місія асоціації – підтримувати своїх членів у веденні тваринництва: збільшити поголів’я худоби, але найголовніше – підняти продуктивність тварин та поліпшити їхнє здоров’я. «Тож ми вельми зосереджені на якості продукції й здоров’ї тварин, – говорить пан Джелік. – Тому в рамках державної програми забезпечуємо наших виробників необхідними ліками: вакцинами від небезпечних хвороб, зокрема від таких як бруцельоз».
З іншого боку, в країні 1,2 млн племінних овець різних порід із 45 млн гол. дрібної рогатої худоби.Наразі Туреччина є першою країною в Європі з такою великою кількістю поголів’я дрібної рогатої худоби. Щодо козячого молока, турки виробляють приблизно 500 тис. т щодня. В країні майже 15 млн га сільгоспугідь – це пасовища, однак наразі вкрай гостро стоїть питання їхньої якості. Тому Асоціація співпрацює з Міністерством сільського господарства Туреччини щодо поліпшення якості (рослинного складу) пасовищ.
Оскільки Туреччина є переважно мусульманською країною, то й робота селекціонерів Асоціації безпосередньо прив’язана до важливих мусульманських свят, як-от Курбан-байрам. Приміром, експерти Асоціації надають поради щодо стратегії роботи ринків м’ясної худоби в цей період.