Головна причина зростання цін в Україні – паніка. Люди масово скуповують продукти. Бояться, що карантин затягнеться.
Про це розповів економіст Олександр Охріменко, пише agronews.ua.
“Товари дорожчають як у великих торговельних мережах, невеликих магазинах, так і на роздрібних базарах. Останні до речі, щоб їх не закрили, тепер називаються гуртовими. Торгівля не збирається просто спостерігати за ажіотажем, а швидко піднімає ціни. Цей процес зупинити не можливо. Така ситуація повторювалася під час кожної кризи”, – пояснив пан Олександр.
Він додав, що деякі імпортні продукти коштують дешевше, ніж вітчизняні:
“Під час паніки люди традиційно купують найдешевші українські крупи, молочку. Тепер наші продукти знову завезли в магазини, але за більш високими цінами. Тому і виходить, що імпортні залишки зі старих поставок коштують дешевше. Наприклад, рис, макарони”, – каже Охріменко.
За словами експерта, дефіциту продуктів не буде. У 2019 році зібрали 83 млн тонн зерна, а за рік з урахуванням кормів, запасів, втрат ми споживаємо максимум 22 млн.
“У короткостроковій перспективі можуть виникнути проблеми з поставками. Зараз багато водіїв хворіє, на в’їздах установили блок-пости. Для торговельних мереж це ще одне виправдання, чому треба піднімати ціни”, – сказав економіст.
Він припускає, що гречка, борошно та цукор можуть подешевшати у травні-червні.
“Люди уже запаслися продуктами, а гроші незабаром закінчаться. Коли магазини завезуть чергову партію товару, то попиту на неї не буде. Доведеться розпродувати за нижчими цінами”, – зазначив Олександр Охріменко.