Ціни на живих свиней в першому кварталі 2020 року зросли більш ніж на 20% – з 40 до 50 грн за 1 кг. Голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов прогнозує, що така ціна триматиметься до початку літа.
Про це повідомляє прес-служба KSG Agro.
У січні вартість кілограма живої свинини складала 40-42 грн, а вже в березні вона зросла більш до 50-52 грн.
За словами Сергія Касьянова, подорожчання живих свиней на першому етапі було пов’язано з сезонним підвищенням попиту на свинину:
«Навесні в нашій країні традиційно збільшується попит на свинину. По-перше, в цей період наші люди відзначають цілий ряд свят, починаючи з Жіночого дня 8 березня, а, по-друге, весняне зростання споживання пов’язане з поліпшенням погоди: з появою весняного сонечка українці готують більше м’яса на свіжому повітрі».
Потім на підвищення цін вплинули санітарно-карантинні заходи, пов’язані з поширенням коронавірусу в Україні.
«Карантин та санітарні обмеження призвели до ускладнення доставки вантажів та, зокрема, свинини в різні частини країни. Додайте до цього ажіотажний попит на м’ясо в період карантину. В умовах самоізоляції наші співвітчизники активно формують продовольчі запаси, закуповуючи продукти про запас», – пояснив пан Сергій.
Він вважає, що не варто очікувати істотного зростання цін на живих свиней в найближчій перспективі, оскільки подальше подорожчання обмежене купівельною спроможністю населення.