За підсумками 2019 року експорт агропродовольчої продукції з України склав $22,2 млрд, що на 19% більше ніж у 2018 році. Імпорт агропродукції за аналогічний період зріс на 14% і склав $5,7 млрд.
Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», пише agroportal.ua.
Зазначають, що зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції склав $16,5 млрд. Отже, Україна є нетто-експортером цієї продукції.
«За 2019 рік частка агропродовольчої продукції в структурі загального експорту з України склала 44% (проти 39% у 2018 році), у той час як в структурі імпорту 10% (проти 9% у 2018)», — уточнюють фахівці.
У товарній структурі експорту найбільше збільшився обсяг поставок продукції рослинництва – на 31% ($3 млрд). Частка експорту продукції рослинництва в загальній структурі експорту агропродовольчої продукції становить 58%.
«Нарощення поставок продукції рослинництва відбулося за рахунок збільшення експорту кукурудзи на 49% ($1,7 млрд). Також на 7% ($202,9 млн) збільшився експорт готових харчових продуктів. Найбільше по цій категорії зросли поставки соєвого шроту — на 89% ($143,9 млн)», — додають експерти.
У товарній структурі імпорту на 12% ($279,4 млн) збільшилися закупівлі готової продукції за рахунок закупівлі тютюну та хлібобулочних виробів. Також за рахунок імпорту картоплі і цитрусових зріс імпорт продукції рослинництва — на 17% ($265,9 млн), а за рахунок закупівлі сирів і мороженої та свіжої (охолодженої) риби збільшився імпорт продукції тваринництва — на 17% ($153,5 млн).