Експорт сухофруктів у листопаді виріс майже на 80%

0

Обсяги продажів сухофруктів за кордон з України в листопаді 2019 року зросли на 84% в порівнянні з жовтнем, а також перевищили показники листопада 2018 року на 36%. У цілому за перші шість місяців сезону 2019/20 років з України експортували 0,9 тис. тонн сухофруктів — на 18% більше, ніж за аналогічний період у минулому сезоні.

Про це повідомляє UkraineFood.org з посиланням на EastFruit.

Хоча експорт зростає, Україна традиційно залишається нетто-імпортером сухофруктів, адже кліматичні умови не дозволяють масово сушити фрукти та ягоди під сонцем, без використання твердого палива, електроенергії, газу або інших джерел енергії.

За перші шість місяців сезону, в Україну завезли близько 4,8 тис. тонн сухофруктів. Тож імпорт перевищував експорт приблизно в п’ять разів.

Основні постачальники сухофруктів в Україну – Туреччина, Узбекистан і Таджикистан. Великими постачальниками сухофруктів в Україну також є Чилі, Аргентина, Молдова і Китай.

«Ми відзначаємо значне зростання інтересу до виробництва сухофруктів в Україні в останні роки, незважаючи на зростання вартості енергії на внутрішньому ринку. Однак, з огляду на необхідність витрачати енергію на сушку, українські виробники можуть створювати підприємства, що виробляють продукцію високої якості, яку неможливо отримати при сушінні продукції під сонцем у країнах Центральної Азії», — зазначає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Найбільшими світовими імпортерами сухофруктів є США, Німеччина, Великобританія, Китай і Франція, а експортерами – Таїланд, Туреччина, США, Німеччина та Чилі.