У минулому році в Україні зібрали 3,7 млн тонн сої

0

У 2022 році в Україні під сою, яка є критично важливою культурою для європейських поставок протеїну, було засіяно понад 1,5 млн га та зібрано 3,7 млн тонн врожаю.

Це на 7% більше, ніж торік, відзначають у Мінагрополітики.

Близько 658 тис тонн української сої (17,5% загального виробництва) було сертифіковано як таку, що відповідає принципам сталості. Тобто вона не є генномодифікованою та вирощена на земельних ділянках без вирубки лісів та зміни цільового землекористування, згідно з стандартами Асоціації «Дунайська Соя». Це гарантує суворе дотримання норм ЄС щодо системи захисту рослин, скорочення викидів парникових газів і простежуваності до поля, що містяться в нових вимогах ЄС щодо поставок сировини, ризикованої для лісів та еко-систем. Вступ у дію нових правил регулювання ЄС (EU FECR) заплановано на 2024 рік.

Такого значного результату вдалося досягти завдяки реалізації Програми Протеїнового Партнерства. Програма спрямована на стимулювання виробництва не-ГМ сої сталим способом для подальших поставок в країни Європи. Партнери інвестують у діяльність із розповсюдження агрономічних знань і сертифікацію фермерів та елеваторів в Боснії та Герцеговині, Молдові, Сербії та Україні.

Як підкреслили  в Асоціації «Дунайська Соя»,  українські фермери непохитно дотримуються принципів сталості сільськогосподарського виробництва і продовжують робити внесок у глобальну продовольчу безпеку.