У Мінагрополітики обговорили критерії розподілу квот між портовими операторами “зернового коридору”

0

На черговому засіданні Координаційної ради з питань логістики в сільському господарстві обговорили критерії розподілу квот між портовими операторами за новим порядком в рамках реалізації «зернової ініціативи».

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Друга важлива тема, яку піднімали – запровадження електронної автомобільної черги в діючих наземних пунктах пропуску. До засідання під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського долучилися представники громадських організацій, асоціацій, бізнесу, Адміністрації морських портів України, Мінінфраструктури України.

Учасники наради зосередились на обговоренні принципів визначення розміру квот терміналів – кількості суднозаходів, які обслуговуватиме кожен оператор.

Представники громадських організацій та бізнесу підтримали прозоре формування та місячне планування черг із оприлюдненням цієї інформації на сайті Адміністрації морських портів України. Це забезпечує всім учасникам ринку доступ до інформації про стан кожного терміналу.

Дискусія розгорнулась навколо базового принципу розподілу квот на кількість суднозаходів між портами та терміналами. Частина учасників наполягали на рівномірному розподілі кількості суднозаходів між портами. Проте кожен порт має різну кількість терміналів та операторів, пропускну спроможність та їх специфіку.

«Напрацьовується пілотний варіант, який дозволить розподіляти судна між терміналами, незалежно від порту, але в залежності від потужності та виду діяльності. Сподіваємося, в найкоротший час допрацювати цей алгоритм із усіма учасниками процесу й очікуємо, що нова процедура покаже себе ефективно. Після напрацювання відповідних пропозицій повернемося до їх обговорення», – резюмував Микола Сольський.

Крім того обговорювали строки запровадження електронної автомобільної черги в діючих наземних пунктах пропуску.

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Анатолій Комірний повідомив, що ввідомство працює над удосконаленням пілотного проекту електронної черги у КПП Ягодин-Дорогуск. Планується  встановлення автоматичних систем зчитування номерних знаків для валідації автомобілів на пропускних пунктах. Для налагодження аналогічної роботи на решті переходів зараз триває процес внесення змін до ряду нормативно-правових актів. Протягом наступного місяця планують так само модернізувати КПП Порубне-Сірет.