Середня ціна на молоко тримається стабільно

0

Закупівельні ціни на молоко в першій декаді лютого показали незначне зниження. Причиною зниження по всім ґатункам є обмежений попит на молочну продукцію на зовнішніх ринках, а також певні обставини на українському ринку. 

Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

“Середня закупівельна ціна екстра ґатунку, станом на 7 лютого опустилася на 7 коп. – до  12,13 грн/кг без урахування ПДВ. Таке скорочення, найперше, пов’язане зі зниженням цінової пропозиції молочним фермам від заводів, що спеціалізувалися на сухому молоці. При цьому в регіонах із недостатньою пропозицією молока (Південь) зафіксовано навіть зростання максимальної ціни. Відтак, діапазон цін на ґатунок екстра в господарствах був від 10,84 грн/кг до 12,80 грн/кг” – зазначає аналітик асоціації Георгій Кухалейшвілі.

Вищий ґатунок подорожчав на 8 коп. – до 12,13 грн/кг, в порівнянні з ціною станом на 27 січня. В господарствах порядок цін був від 10,00 грн/кг до 12,20 грн/кг.

Незмінною залишилася середня ціна на перший ґатунок – 11,67 грн /кг. Мінімальна ціна на молоко першого гатунку в господарствах станом на 7 лютого складала 9,58 грн/кг, а максимальна – 11,90 грн/кг.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків не змінилася протягом останніх десяти днів і залишилася на рівні 11,97 грн/кг.

Ціни на сире молоко не зростають, незважаючи на скорочення його виробництва в Україні. За підсумками 2022 року було надоєно 7 млн 659,9 тис. т молока усіх видів, що на 12,1% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Також, у 2022 році поголів’я корів в усіх категоріях господарств скоротилося на 13%.

“Зниження цін на сире молоко ґатунку екстра в Україні пов’язано з великою пропозицією на сире молоко в Європі, США та Океанії та зі скороченням попиту на молочну продукцію на експортних ринках, перш за все у Китаї. Китай скоротив імпорт молочної продукції через скорочення попиту на внутрішньому ринку в умовах карантинних обмежень. Свою роль також відіграє стратегія китайського уряду по збільшенню виробництва молока в середині країни. За даними USDA, в 2020 році Китай збільшив виробництва молока на 6,4%, а в 2023 році планує збільшити обсяги на 4,3%”, – підкреслив Георгій Кухалейшвілі.

У результаті, станом на 23 січня ціни на сире молоко в ЄС скоротилися на 0,8%. За даними звіту PRI.EU.Milk, європейці змушені виробляти великі обсяги сухого молока та казеїну і заповнювати склади даною продукцією через обмежений попит. Не дивно, чому в січні 2023 року Україна експортувала молочної продукції на 15,9 млн дол., що на 7,2% менше а ніж за аналогічний період минулого року. Протягом 2022 року ЄС був основним імпортером молочної продукції з України.

Схожою є ситуація на ринках Океанії і США. За даними FreshAgenda, протягом 2023 року прогнозується скорочення виробництва молочних продуктів в Австралії на 6-7%. За оцінками Rabobank, зниження цін на молочну продукцію в США пов’язане зі скороченням споживання продукції на внутрішньому ринку та низьким попитом на зовнішніх ринках. Американськи фермери вимушені скорочувати обсяги надоїв.

“Свою роль відіграє скорочення обсягів споживання молока населенням в Україні через зниження доходів, зростаюче безробіття, негативні наслідки війни і сезонний фактор, оскільки через збільшення цін на енергоносії в зимовий період українці економлять на молочних продуктах”, – підсумував експерт.

Середня ціна на молоко тримається стабільно