Як нині почувається фермер-тваринник?

0

Під час опитування DLG Agrifuture Short Study 2022, проведеного у липні, було опитано 2000 сільськогосподарських підприємств у всьому світі. Основна увага приділялася впливу ринкового середовища та інвестиційних умов на бізнес-клімат і ті бізнес-очікування, які є у підприємств на даний час.

У той час як виробники молока зазвичай оцінюють своє поточне становище більш позитивно, багато свинарів в даний час стикаються з гіршими умовами та перспективами на майбутнє. Підприємства для утримання свиноматок, особливо у Німеччині, оцінюють своє економічне становище як погане.

Виробники молока краще оцінюють своє становище, а господарства за межами Німеччини більш позитивно оцінюють поточну та майбутню ситуацію. Існують відмінності в країнах щодо «напруженості сільськогосподарської політики» та різних факторних витрат. У рамках структурних змін останніх років багато молочних підприємств, які розширилися, як і раніше, обтяжені боргами.

У Німеччині серйозний вплив на результати дослідження мала африканська чума свиней: багато господарств вважають перспективи ринку свиней у майбутньому невизначеними і песимістично оцінюють своє економічне становище та рентабельність.

З іншого боку, свинарі за кордоном оцінюють економічні умови набагато краще. Зростання закупівельних цін на засоби виробництва та енергію нині дуже впливає на всі галузі, особливо птахівництво.

Наявність засобів виробництва більшість підприємств оцінює як достатню. Однак найбільш високо оцінюється ступінь впливу політики та суспільства на конкурентоспроможність. Доступ до кредитів, як і раніше, можливий для більшості господарств, але у свинарів є проблема з ліквідністю. Зростання цін на корми лягає важким тягарем на всіх тваринників. Але й інші компанії в інших галузях також борються з подорожчанням засобів виробництва.

Неоднорідна інвестиційна активність

Загалом можна сказати, що сільгоспвиробники за межами Німеччини інвестують активніше. Багато молочно-товарних ферм, що виросли в останні роки в Німеччині, тепер хочуть консолідуватися і досягти переваг на ринку за рахунок ефекту масштабу. Свинарів у Німеччині нині не вистачає гарантій планування, щоб мати можливість знову інвестувати у свої господарства. Згідно з опитуванням, багато птахофабрик планують розширення та нові інвестиції. Низький рівень готовності до нових інвестицій у цей час відзначається для сфер землеробства та виробництва енергії. Однак у тваринництві помітна велика готовність до розширення та нових інвестицій. Свинарі займаються новими концепціями утримання, тоді як розширення існуючих об’єктів скорочується. У молочному тваринництві спостерігається тенденція до більшої автоматизації.

Зважаючи на зростання цін на енергоносії, опитані вважають нові інвестиції важливими. Зокрема, свинарство та птахівництво мають високі енергетичні потреби. Ця сфера в даний час сильно залежить від відповідної політики субсидування в окремих країнах.