Прямі збитки в сільському господарстві України внаслідок війни рф сягають $6,6 млрд, – дослідження KSE Institute та Мінагрополітики

0

Прямі збитки від війни в сільському господарстві України cтаном на 15 вересня 2022 року сягнули $ 6,6 млрд.

Про це свідчать результати «Огляду збитків від війни в сільському господарстві України», який підготували Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)  і Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Вказана сума збитків у $ 6,6 млрд включає такі категорії:

1.  С/г техніка – $ 2,9 млрд

84,2 тис. одиниць техніки та устаткування повністю або частково пошкоджені.

2. Зерносховища – $ 1,1 млрд

Загалом було пошкоджено або знищено зерносховищ сукупною ємністю 9,4 млн тонн одночасного зберігання (цей обсяг не враховує потужності, які залишаються недоступними через тимчасову окупацію).

3.     Тваринництво – $ 362,5 млн

Орієнтовна кількість тварин, які загинули внаслідок агресії РФ становить майже 400 тис. бджолосімей, 95 тис. голів кіз та овець, 212 тис. голів великої рогатої худоби, 507 тис. Свиней та майже 11,7 тис. голів птиці.

4.    Багаторічні культури – $ 348,7 млн

На постраждалих територіях знищено понад 14,3 тис. га багаторічних насаджень.

5.     Фактори виробництва (пальне, добрива, ЗЗР) – $ 95,4 млн

Знищено та викрадено 0,6 тис. тон засобів захисту рослин (ЗЗР), 124 тис. тон добрив та 11,5 млн літрів палива.

6.     Вироблена продукція – $ 1,9 млрд

Внаслідок повномасштабного вторгнення було знищено або викрадено 2,8 млн тонн зернових та 1,2 млн тонн олійних культур.

У порівнянні з попереднім випуском Огляду за червень загальна сума пошкоджень збільшилася на $ 2,3 млрд.

Співставляючи пошкодження за одними і тими ж категоріями активів (виключаючи пошкодження земельних ресурсів та озимих насаджень з попереднього випуску Огляду), спостерігається збільшення вартості пошкоджень, завданих сільськогосподарським активам більш ніж утричі.

В Огляді застосовувалися непрямі методи оцінки пошкоджень. Цей підхід передбачає визначення територій, що постраждали від активних бойових дій, обсяг ресурсів, розташованих на таких територіях на момент повномасштабного вторгнення РФ, та використання коефіцієнтів пошкоджень, що визначаються окремо для кожного регіону та категорії пошкоджених активів.

Із повним текстом Огляду збитків від війни в сільському господарстві України можна ознайомитися за посиланням ( .pdf , 2.53 Мб ).