Мінагрополітики доєдналося до V засідання Європейського сільського парламенту

0

У Польщі відбувся V з‘їзд  Європейського сільського парламенту. Захід об’єднав понад 400 представників європейських установ та організацій, що працюють у сільській місцевості, майже із 40 країн. Метою зустрічі було обговорення проблем, пов’язаних із розвитком європейських сільських районів. А також вираження думки сільських жителів, аби їхні інтереси відображалися у національній та європейській політиці.

До участі в панельних дискусіях та обговореннях долучилася українська делегація на чолі з  Директором департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігорем Віштаком, повідомляють у відомстві.

На семінарах та дискусійних панелях обговорювався Маніфест Європейського сільського парламенту та було розроблено й підписано декларацію сільських жителів. Ці документи будуть представлені європейським урядам та Європейській комісії. Декларація розкриває механізми підтримки сільських спільнот на регіональному, національному та європейському рівні, інтегруючи сільські райони до ширших рамок політики.

Учасники заходу обговорили також вплив збройних конфліктів. Було підкреслено, що всі рівні уряду, спільноти та окремі особи мають усвідомлювати важливість активно підвищувати готовність для забезпечення продовольчої безпеки, енергетичних та паливних резервів. Адже продовольча безпека наразі стає одним із ключових елементів безпеки загалом. А отже, ЄС має збільшувати допомогу для сільського господарства, таким чином підвищуючи безпеку самих фермерів.

Під час обговорення директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак розповів про те, як відбувається реформа децентралізації в Україні, яка власне покликана оптимально та якісно використовувати ресурсний потенціал сільських територій.

«На сьогодні в європейських країнах значна увага приділяється створенню умов для розвитку бізнесу в сільській місцевості. Йдеться, зокрема, про вільні економічні зони з іншою системою оподаткування. Це сприяє тому, що громади мають досить великі бюджети. Також взято зелений курс, який полягає в ефективному споживанні ресурсів та трансформації виробництва для збереження довкілля. Україні також важливо розвиватися в цьому напрямі більш інтенсивно», – зазначив Ігор Віштак.

Українська делегація також провела низку зустрічей із представниками  органів місцевого самоврядування Польщі, на яких польська сторона поділилася своїми планами розвитку сільських територій, розповіла, які заходи є найбільш ефективними для розширення сільських територій, розвитку бізнесу, покращення життя сільських жителів та збагачення громад.

Участь української делегації в засіданні Європейського сільського парламенту відбулась за сприяння проекту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномаштабного сільського господарства».