Світовий банк надасть Україні 4,5 мільярди доларів США додаткового фінансування

0
Група Світового банку оголосила про додаткове фінансування в розмірі 4,5 мільярдів доларів США, мобілізованого для Україні в рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Про це повідомляє прес-служба установи.

Зазначається, що ці кошти допоможуть Уряду України профінансувати нагальні потреби, які виникли через триваючу війну. До пакету фінансування входить грант у розмірі 4,5 мільярдів доларів США, наданий Сполученими Штатами Америки.

Додаткове фінансування допоможе зберегти спроможність уряду виконувати основні функції щодо адміністрування та надання послуг  на національному й регіональному рівнях. Зокрема, кошти  будуть спрямовані на допомогу Уряду України у здійсненні соціальних виплат, фінансування послуг у сфері охорони здоров’я, виплаті пенсій, що є важливим фактором для підтримки добробуту громадян України та пом’якшення соціально-економічних наслідків війни.

«Україні потрібне стале надання державних послуг, зокрема, основних послуг у сфері охорони здоров’я, освіти та соціального захисту, щоб запобігти подальшому погіршенню умов життя та збільшенню рівня бідності, – сказав Президент Групи Світового банку Девід Малпас. – Ми вдячні Сполученим Штатам і нашим партнерам за їхню постійну підтримку через наш механізм швидкого наданя допомоги, за щедрий грант, який суттєво допоможе народу Україні».

Додаткові кошти доповнюють попереднє фінансування в розмірі 1,49 мільярдів доларів США, ухвалене в червні 2022 року. На сьогоднішній день, Світовий банк мобілізував близько 13 мільярдів доларів США екстреного фінансування, зокрема і в майбутніх зобов’язаннях, на підтримку подальшого надання державних послуг та послаблення широкомасштабного впливу війни на населення та економіку країни. Понад 6,3 мільярдів доларів США з цього фінансування вже були перераховані (на кінець липня 2022 р.)

«Зараз існує величезна потреба у ресурсах для збереження щоденного надання важливих послуг та для відновлення, – зазначив Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі. – Це об’єднало наших партнерів з розвитку, кожен з яких запропонував свої можливості. По мірі зміщення фокусу на відновлення країни, буде важливо посилити увагу до реформ, прозорості та врядування, адже Україна вже готується до повоєнної відбудови. Підтримка надання критичних соціальних послуг допоможе більш успішному та менш вартісному відновленню та реконструкції».