У кінці червня погодні умови в Україні були малосприятливими для розвитку сільгоспкультур

0
Modern bright truck on road near wheat field

Агрометеорологічні умови третьої декади червня були переважно малосприятливими для росту та розвитку сільськогосподарських культур в Україні через високу температуру повітря та ґрунту і недостатню кількість опадів. Водночас для збирання урожаю та проведення польових робіт умови у вказаний період були задовільними.

Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометеоцентру, пише АПК-Інформ.

«Висока температура повітря та значний недобір опадів сприяли інтенсивній втраті вологи, особливо верхнім шаром ґрунту. У метровому шарі запаси продуктивної вологи під різними культурами на більшості площ іще залишалися на рівні достатніх та задовільних у західних, північних та багатьох районах центральних областей. У південних та південно-східних областях тривав розвиток засухи під пізніми с.-г. культурами. В районах сильних злив поповнення запасів вологи було незначним через їх низьку ефективність», – зазначається в огляді.

Уточнюється, що висока температура повітря сприяла не тільки погіршенню зволоження ґрунту, а й значно прискорила фазовий розвиток усіх сільськогосподарських культур.

«Так, місцями в західних областях на посівах озимих та ранніх ярих зернових культур на 2-3 тижні раніше середніх багаторічних строків настала воскова стиглість зерна», – відзначають експерти.