Що буде з мелітопольською вишнею й херсонськими кавунами?

0

Окупувавши частину південного регіону України, Росія відібрала в українців низку продуктів, які є справжньою візитівкою нашої країни. Насамперед це помідори та кавуни, але не лише вони.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НАН України Микола Пугачов, пишуть Факти.

“На жаль, схоже, ми вже цього року втратили мелітопольську черешню. Це найякісніший продукт в Європі. Це той продукт, який Україна запатентувала як регіональний знак, щоб ми могли ним пишатися не тільки в Україні, а й в Європі. Можуть бути певні проблеми забезпечення ринку кавунами. Херсонські кавуни – одні з найякісніших продуктів за своїми смаковими якостями. Це особливий смак та якість. Але сподіваємося, що до кінця літа ми зможемо ці території повернути”, – сказав він.

Також можливі проблеми з тими продуктами, які особливо потребують сонячних променів. Це солодкий і болгарський перець.

“Ті перці, які забезпечувалися Півднем України – Херсоном, Миколаївщиною. Також продукти для перероблювання, на які орієнтувалася переробна промисловість нашого південного регіону. Це томати насамперед. Можливі проблеми щодо виробництва томатної пасти, консервів, які містять солодкий перець, а також перці консервовані”, – додав Пугачов.

Він переконаний, що це тимчасова втрата, і зовсім скоро українські території, на яких вирощують такі унікальні продукти, звільнять від російської окупації.