Голод треба зупиняти превентивно, коли він ще не розпочався – Зеленський

0

Будь-яке реагування на масовий голод є запізнілим вже за визначенням: голод треба зупиняти тільки превентивно, коли він ще не почався. Але зараз у світу немає такого інструменту.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Світовому економічному форумі у Давосі, повідомляють у Мінагрополітики.

Президент нагадав, що Україна пропонує створити організацію держав – експортерів продовольства. Раніше Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на зустрічі міністрів G7 закликав до створення впливової Організації країн-експортерів зернових, яка би реагувала на світові виклики на ринку.

Володимир Зеленський наголосив, що у людства має бути страховка від голоду. І Україна готова надати майданчик для діяльності такої нової організації, безумовно потрібної. Він підкреслив, що ця війна росії проти України переконує всіх, що допомога державі, на яку напали, тим цінніша, чим швидше її надають.

“Зброя, фінанси, політична підтримка, санкції – якби ми отримали їх 100% потреби одразу у лютому, результатом були би десятки тисяч збережених життів. Ось чому Україні потрібна вся зброя, яку ми запитуємо, а не тільки та, яку нам надають. Ось чому нам потрібні фінанси, щонайменше 5 млрд дол, і весь обсяг коштів, необхідних для відбудови”, – сказав Президент.

Для цього Україна створила Фонд відновлення Ukraine24, тож Зеленський закликав усіх партнерів долучитися до відбудови України, а надалі під цим брендом створити глобальну структуру, яка зможе протягом 24 годин дати достатню підтримку будь-якій країні, що зазнала воєнного нападу, стихійного лиха чи, наприклад, пандемії.