Для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати порт в Одесі – Президент Польщі

0

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою. Перемовини делегацій України та Польщі під головуванням президентів стосувалися, з-поміж іншого, і ситуації, що склалася на продовольчому ринку, зокрема дефіциту харчової продукції.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Зараз ми думаємо про розблокування шляхів постачання нашого зерна тощо у європейські країни, країни Азії, Африки. Тут ми також працюємо разом з нашими польськими партнерами», – сказав Президент України.

Президент Польщі Анджей Дуда підкреслив, що для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати заблокований через розв’язану росією війну порт в Одесі, щоб Україна могла експортувати своє продовольство країнам, які його потребують.

Дуда акцентував, що не лише Україна потребує підтримки світу, а й світові потрібна Україна, яка є потужним виробником продовольства. Він зауважив, що є країни, залежні в цьому сенсі від України, тож світ має допомогти їм отримати, наприклад, українське зерно і соняшникову олію, які вона традиційно туди експортувала.

Зеленський наголосив, що Польща сьогодні відіграє важливу роль у просуванні України до членства у Європейському Союзі.

«Ми однаково мислимо, ми однаково віримо й захищаємо нашу свободу та незалежність. Але є бюрократичні, технічні речі, і на цьому шляху нам потрібні потужні амбасадори. І Польща є однією з таких країн», – сказав Президент і додав, що Україна очікує отримати статус кандидата в члени ЄС у червні цього року.

«Важливо сьогодні говорити про відбудову України. Це сигнал, що ми точно переможемо, я в цьому впевнений. І щоб відбудувати Україну, нам потрібне об’єднання країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів, усіх наших друзів. І ми бачимо Польщу серед країн-лідерів, які будуть у програмі відбудови України», – зазначив Глава держави.