ФАО обговорює наслідки війни в Україні на глобальну продовольчу безпеку та агропродовольчі системи

0

Під час 33-й сесії Регіональної конференції Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) для Європи представники Міністерства аграрної політики та продовольства України разом з представниками країн Європи та Центральної Азії обговорили можливості забезпечення національної та світової продовольчої безпеки, а також перетворення агропродовольчих систем на тлі війни в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Генеральний директор ФАО Цюй Дун’юй закликав членів ФАО використати Регіональну конференцію як можливість обговорити «потенційні підходи для запобігання ще більш масштабній кризі в майбутньому».

До регіону Європи та Центральної Азії входять 53 країни з високим та середнім рівнем доходу, у яких проживає понад 900 мільйонів осіб. Генеральний директор ФАО визнав, що Регіон закріпив за собою важливу роль однієї зі світових житниць і є провідним світовим виробником агропродовольчої продукції як за її кількістю, так і за якістю, навіть у теперішній час.

Регіон «відіграє ключову роль у забезпеченні всесвітньої продовольчої безпеки і є важливим джерелом нових ідей та прикладом для решти світу», – звертаючись до учасників Регіональної конференції відзначив заступник голови Ради міністрів та Міністр сільського господарства та розвитку сільської місцевості Польщі Хенрік Ковальчик.

Члени ФАО, які представляють цей Регіон, присвятили основну увагу ситуації в Україні та обговорили негативні наслідки війни для сільського господарства, у тому числі зростання світових цін на продовольство та добрива через ускладнений доступ до окремих товарів та ресурсів.

Водночас Цюй Дун’юй відзначив, що ФАО уважно відстежує негативні наслідки війни і продовжуватиме підготовку короткострокових, середньострокових та довгострокових аналітичних матеріалів та стратегічних рекомендацій для своїх членів.

Під час роботи Регіональної конференції учасники намагались знайти шляхи та розробити майбутні кроки, враховуючи перетворення агропродовольчих систем та порушені ланцюги збуту агропродовольчої продукції, з тим щоб забезпечити якісне харчування як у регіоні, так і за його межами.