Українські сироварні можуть збільшити випуск сиру

0

У квітні українські сировари пожвавили свою діяльність. Сировина була доступною, а споживання дещо зросло, Імпорт сиру хоч і відновився, але ще слабкий.

Про це пише Інфагро.

Гострою залишається проблема логістики й дистрибуції. Мережі втратили контроль над своїми магазинами на окупованих територіях і ще не відновлена як слід робота на звільненій півночі. До того ж діяльність ритейлу в прифронтових регіонах обмежена.

Після провалів березня випуск сиру відновлюється. За приблизними експертними оцінками, в минулому місяці виробництво сичужного сиру могло скоротитися на третину в порівнянні з березнем 2021 р. — до 4 тис. тонн.

“Ще більш суттєвим було падіння випуску напівтвердих сирних продуктів. Окрім загальних для всіх напрямів проблем, спричинених війною, цей сегмент був дуже залежним від експорту, який припинився. Допускаємо, що такого продукту зварили в березні лише близько 1700 тонн, що вдвічі менше в порівнянні з минулим роком. Досить суттєво також впало виробництво плавлених сирів, можливо, навіть до 2,2 тис. тонн”, — зазначають в Інфагро.

У квітні випуск і сиру, і сирних продуктів помітно збільшився в порівнянні з найбільш кризовим березнем. За різними оцінками, зростання могло скласти від 15 до 25%. Звичайно, це значно нижче довоєнних показників. Уточнюється, що раніше по імпорту в Україну завозилося більше 4 тис. тонн щомісяця, а зараз в рази менше. Кількість споживачів через міграцію значно зменшилась.

Водночас поточний попит вже майже покривається, тож сировари здатні суттєво збільшити випуск сиру в короткостроковій перспективі. Якщо, звичайно, європейські постачальники сиру не вирішать масово повертатись на український ринок.

Експорт сиру і сирних продуктів відновився, але через дуже довгу і дорогу логістику до Казахстану продажі незначні, ціни також невисокі.