Експорт української аграрної продукції обговорили на найбільшій с/г виставці в Східній Європі

0

Виклики в українському сільському господарстві та можливості в рамках співпрацю ЄС-Україна обговорили на одній із найбільших та найважливіших виставок сільськогосподарської та харчової продукції у Східній Європі – Karlsboerse. 

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький разом із міністрами Чеської Республіки, Румунії, Польщі, Молдови, Словаччини та інших країн, а також представниками провідних аграрних європейських компаній взяв участь у інформаційному заході й панельній дискусії та розповів про вжиті Україною заходи зі збільшення експортної логістики та обсягів експортної продукції.

«Україна є світовим лідером за поставками соняшникової олії, зерна, олії, меду та навіть сухого молока. 1/3 нашої продукції споживали країни Європейського Союзу та 2/3 – Азії та Африки. Зараз, коли українські порти заблоковані, одним із наших ключових завдань є об’єднати спільні зусилля різних стейкхолдерів, урядів України і сусідніх держав, приватних компаній, які можуть організувати необхідну логістику», – підкреслив Тарас Висоцький.

Перший заступник Міністра відзначив, що попри виклики українські фермери продовжують посівну. Наразі засіяно близько 2 млн га. Україна сподівається засіяти принаймні 70% с.-г. площ. Він гарантував мінімум регулювання і забезпечення швидкості експортування з боку українського Уряду.

Пан Іржі Шір, заступник міністра сільського господарства Чеської Республіки, вказав на необхідність управління ризиками, спричиненими війною в Європі, включаючи ризики для агропродовольчих товарів. Необхідно спільно створювати умови для того, щоб Україна могла експортувати сільськогосподарську продукцію та робити внесок у європейську продовольчу безпеку.

Пані Сюзанна Фромвальд, старший радник організації Donau Soja (Австрія), наголосила на важливості тісної співпраці у пошуку альтернативних внутрішніх маршрутів для забезпечення продовольчої безпеки, доступності та стабільності в Європі. Розвиток регіональних ланцюгів створення вартості для сталого агропродовольчого виробництва має стати важливим фактором у досягненні цілей «Fit for 55» в Європі.

Крім того, міністри Польщі, Румунії та Молдови взяли участь у панельній дискусії, присвяченій зусиллям щодо збільшення експортної логістики та обсягів, оскільки товарний експорт України має глобальне значення.