Через великі залишки зерна УЗА просить уряд відновити експорт пшениці

0

Українська зернова асоціація звернулася до профільних міністерств, зокрема Мінагрополітики та Мінекономіки, з проханням відновити експорт пшениці та скасувати ліцензування, оскільки Україна має надлишкові перехідні запаси з минулорічного врожаю, а експорт зерна значно ускладнений через блокування українських морських портів.

Про це повідомляє прес-служба УЗА.

Відзначається, що скасування ліцензії на експорт дозволить трішки спростити механізм експорту пшениці та вивільнити потужності для зберігання нового врожаю.

Нагадаємо, що в 2021 році українські аграрії зібрали рекордний врожай пшениці – понад 33 млн тонн. З року в рік внутрішній ринок України споживає близько 5-7 млн тонн як продовольчої, так і фуражної пшениці разом. Враховуючи пандемію та бажання Уряду сформувати рекордні перехідні залишки, зерновики підтвердили готовність експортувати лише 25,3 млн тонн пшениці, що закріплено в Меморандумі про взаєморозуміння між Урядом та профільними асоціаціями. Станом на 1 березня було експортовано лише 18,2 млн тонн пшениці із запланованих 25,3 млн. Враховуючи рекордні перехідні залишки, в Україні на елеваторах зберігається ще близько 12 млн тонн пшениці, при цьому до нового врожаю залишилось менше 3 місяців, а внутрішнє споживання може становити близько 1,5 млн тонн.

“За даними Укргідрометцентру, Держпродспоживслужби та МінАПК, а також інформації з полів, пшениця успішно перезимувала, відтак наразі стан озимих культур добрий і ризиків неврожаю, окрім як військових дій в окремих регіонах, наразі не спостерігається. При цьому, у зв’язку з військовою агресією рф та її блокадою морських портів Азовського та Чорного моря, зерновики вимушені експортувати зернові та олійні культури лише через наземні шляхи сполучення з європейськими країнами з подальшим перевантаженням в європейських портах Балтійського та Чорного морів. Пропускна спроможність наземних переходів суттєво обмежена” – пояснюють в асоціації.

Зокрема, за оцінками УЗА, наразі пропускна здатність наземних переходів обмежена в 20 тис тонн на добу, що в 10 разів менше за можливості українських портів. Таким чином, за оцінками УЗА, за нинішніх логістичних умов Україна зможе експортувати не більше 2 млн тонн зерна, включно з пшеницею та кукурудзою.

“Сьогодні експорт це не лише надходження вкрай потрібної валюти в країну, а й обігові кошти аграріїв для посівної кампанії та подальшого процесу вирощування культур. Окрім того, потрібно врахувати можливості зберігання вітчизняних елеваторів – близько 56 млн тонн. Сьогодні в Україні на складах залишається близько 22 млн тонн зерна, що може бути експортовано без ризиків продовольчої безпеки України. Враховуючи тенденцію щодо вирощування понад 100 млн тонн зерна щороку, а також неекспортовані залишки, Україна може зіштовхнутися з великою проблемою відсутності достатніх потужностей для зберігання зерна” – підсумували в УЗА.