З 24 лютого земельні аукціони принесли організаторам 70 млн грн доходу

0

У період воєнних дій у системі «Prozorro.Продажі» продовжують оголошуватися земельні аукціони. Від початку війни їх було оголошено 1906, із них тих, що стосуються сільськогосподарських земель, – 1484. 

Про це повідомляють у прес-службі «Prozorro.Продажі».

Відзначається, що площа всіх земельних ділянок сягає 11 тис. га, а стартова ціна за всіма лотами – 378 млн грн. Лідерами серед регіонів за кількістю оголошених аукціонів є Одеська, Київська, Львівська, Черкаська та Чернігівська області.

440 оголошених аукціонів уже мають свого переможця. Організатори отримають майже 70 млн грн доходу (зростання стартової ціни – більш ніж у три рази). 

Нагадаємо, що 24 березня цього року Верховна Рада України дозволила не проводити аукціони з оренди с/г землі державної та комунальної власності на час воєнного стану. Ці зміни до Земельного кодексу зумовлені потребою встигнути провести посівні роботи в повній мірі. 

Такі землі можуть передаватися в оренду лише воєнними адміністраціями за спеціальною процедурою строком на 1 рік без права продовження. Оголошення повторних чи нових аукціонів з оренди с/г землі державної та комунальної власності забороняється – воно може бути відновлено після завершення воєнного стану. Усі онлайн-аукціони, що були оголошені раніше і не відбулися до набрання чинності цих змін, скасовані. 

Водночас за бажанням на «Prozorro.Продажі» можна далі оголошувати аукціони з продажу та оренди с/г земель приватної власності. Державних і комунальних земель не с/г призначення це стосується в обов’язковому порядку.