Перспективи соєвого сегменту в Україні та потенціалу культури для аграрної галузі

0

Директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак взяв участь у дискусійній панелі «Соєвий джекпот як гра в довгу», під час якої розповів про перспективи соєвого сегменту в Україні та потенціалу культури для аграрної галузі. 

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Соя в сівозміні досить ефективна, порівняно з іншими культурами, оскільки збагачує азотом грунт. Соя це дешевий білок, використовується як в харчовій промисловості, так і в виготовленні кормів. Переробка сої стає все більш привабливою. В Україні збільшується поголів’я свиней і курей, якраз є потреба у шроту соєвому як джерелі білка», – зазначив Ігор Віштак.

Він додав, що внаслідок зміни клімату деякі великі агровиробники скоротили частку сої в сівозміні. Адже відомо, що культура досить залежна від вологи, тому зрошення посівів дуже важливий чинник, оскільки це дасть змогу отримувати стабільний високий врожай та прибуток. Наразі основним пріоритетом Мінагрополітики є розвиток зрошуваного землеробства та підтримка аграріїв, які працюють на меліорованих землях.  З відновленням меліорації ця культура повертається у сівозміну в багатьох господарствах. Крім того, вирощування сої, на відміну від надмірного збільшення посівних площ соняшнику, має позитивний ефект для всього сільського господарства, оскільки ця культура є ідеальним посередником практично для всіх зернових культур.

В ході дискусії Ігор Віштак нагадав, що Уряд запровадив програму державної  підтримки сільгоспвиробників, які використовують техніку та обладнання вітчизняного виробництва, або закуплену у вітчизняних виробників, та провадять сільськогосподарську діяльність із застосуванням гідротехнічної меліорації.